Hogyan lehetne helyrehozni?

2011.01.11.
Kedves szakértő!
Egy buliba annyit ittam, hogy a végére nagyon rosszul lettem, légzési panaszok is felléptek. A legjobb barátom is ott volt, és természetesen végig ott maradt mellettem, és segített, ahogy csak tudott. Ezért nagyon hálás vagyok neki.
De mostanában sajnos egyre jobban úgy érzem, hogy romlik a barátságunk... Kevesebbet találkozunk, beszélünk, mint eddig, és egy találkozás sem olyan már, mint eddig... Egyre többször nincs miről beszélnünk, inkább mással foglalkozik, stb...
Mivel így eléggé bizonytalan voltam, így csináltam egy hülyeséget: egy legközelebbi alkalommal amikor ő nem volt a bulin azt mondták mások neki (az én kérésemre), hogy teljesen részeg lettem, nem vagyok magamnál, és direkt olyan helyzeteket mondtak, mintha nem is foglalkoznának velem. A barátom ekkor is kiállt mellettem (legalábbis velük szemben). Megbizonyosodtam arról, hogy még mindig bízhatok benne. Ezek után el is mondtam neki, hogy ez csak egy próba volt.
De erre annyira kiakadt, hogy csak na... Azt mondta, hogy emiatt most valóban sokat romlott a barátságunk, meg azért is, amiért annyit ittam a buliba (amikor ott volt).
Az elsőt megértem, és nagyon sajnálom, neki is mondtam, bocsánatot is kértem, de nem tudok mit tenni... Azt viszont nem értem, hogy az első részegségem miért változtat a barátságunkon :-O
Azt mondta, hogy ez a barátság már nem lesz olyan, mint régen... De én azért reménykedem. Hogyan tudnám jóvá tenni, és visszatéríteni a kapcsolatot a régi kerékvágásba?
Köszönöm szépen a segítséget!

Szakértőnk válasza a Hogyan lehetne helyrehozni? kérdésre

Kedves Levélíró!

A legjobb az volna, ha ezt vele beszélnéd meg! Mond el neki, hogy úgy érzed, mostanában mintha eltávolodtatok volna egymástól, és ez neked nagyon rossz érzés, mert ő neked fontos, nem akarod elveszíteni, mint barátot. Kérdezd meg azt is tőle, hogy az a bizonyos részegséged miért volt rá olyan nagy hatással? Előfordulhat ugyanis, hogy például aki nem iszik, vagy csak nagyon keveset, vagy esetleg valamelyik szülője volt alkoholista, stb., az mélységesen elítéli azt, ha valaki leissza magát. Őrá ez miért volt akkora hatással? Beszélgess vele, mond el neki az érzéseidet, kérdezd meg tőle, mit tudnál tenni azért, hogy egy kicsit ismét közelebb érezd őt magadhoz! Minél mélyebben, minél nyitottabban tudsz vele beszélni, az annál jobbat tud tenni a barátságotoknak. Azt is elmondhatod neki, hogy miért ittál akkor annyit, miért volt akkor erre annyira szükséged. Segíts neki, hogy megértse, miért történt akkor az az eset! Meglátjuk, mit reagál mindezekre a barátod!

Sok sikert, drukkolok;)

Ujpál Zsófia, pszichológus Ujpál Zsófia, pszichológus

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor