Alvászavar?

2010.11.11.
Kedves Szakértő!
Tizennyolc éves lány vagyok, és problémámiam vannak az alvással. Keveset alszom iskola közben, úgy 3-4 órákat, van, amikor csak kettőt. Ráadásul ha sikerül is 4 órát aludnom, akkor is felkelek óránként.
Mellesleg néha nem tudom eldönteni, hogy valóban alszom-e, felfogom a külvilágot, de már álmodom, képeket, cselekvéseket látok, mint egy rendes álomban. Ezek mind sötétek, nem egészen tudom kivenni és rögtön elfelejtem őket.
Emlékszem, amikor még rendesen álmodtam, sokkal tisztábbak voltak a képek, és világosabbak is. Kicsit már aggódom emiatt... Iskolában egyfolytában álmos vagyok, és mikor lehajtom egy kicsit a fejem, rögtön el is alszom, és akkor is úgy álmodom, hogy közben tompán felfogom, hogy beszél a tanár, vagy esetleg a padtársam.
Délutáni suliba járok, déltől vannak óráim, este 7-ig. Általában reggel hatkor szoktam lefeküdni, hogy aludjak, de jó, ha sikerül 8-kor elaludnom, és már 11-kor kelnem kell. Egyszerűen képtelen vagyok elaludni, csak forgolódom. Ha elalszom, az is felületes... Nem tudom, mit tehetnék. Hétvégenként rendesen tudok aludni, úgy érzem, kipihent vagyok, az álmaim is normálisabbak akkor. De ez nem elég, hiszen utána újabb 4 nap telik el(a péntek szabad) rossz alvással. Szerintem nem amiatt van, hogy éjjel fent vagyok és nappal alszom, hiszen már évek óta így van, és ez a gond csak 1-2 hónapja tart. Stresszes sem vagyok igazán, van egy-két gondom, de azok átlagos problémák. Lehet a suli miatt van, hiszen utálom. A hideg kiráz a gondolatától is, és majdnem minden nap úgy indulok el, hogy magamban hisztizek.
Az is érdekes, hogy csak hétköznap lépnek fel az alvási gondok, amikor iskola van. Nem értem, nem tudom, hogy mit tehetnék. Muszáj járnom a suliba, mégha utálom is ezt a szakot, az altató meg nem megoldás. Tanácstalan vagyok, nem tudom, hogyan tudnék helyreállni. Szeretek aludni, álmodni még jobban, hiszen az is egy kaland, főleg ha tudatos az álom.
Kérem, ha tud megoldást, írja le!
Köszönöm!

Szakértőnk válasza a Alvászavar? kérdésre

Kedves Levélíró!

Nem is csoda, ha nagyon kimerült vagy, hiszen ezt senki sem tudná hosszú távon csinálni. Napi 3-4 óra (vagy még kevesebb) alvás egyszerűen nem elég a szervezetednek a regenerálódáshoz. A testednek egy ideig ment így is, de most már nem. Nem véletlen egyébként, hogy nappal ébren vagyunk, tevékenykedünk, éjszaka pedig pihenünk. Ha belegondolsz, ez teljesen logikus: éjszaka csend van, sötét van, minden tényező adott az alváshoz. Reggel 6-kor már világosodik, autók jönnek-mennek az utcán, emberek beszélgetnek, tömegközlekedés.. Sokkal nehezebb ilyenkor aludni.

Jó volna helyreállítani a napi ritmusodat, ami egyébként hétvégén működik is. Ha 7-ig jársz suliba, akkor gondolom, egy átlagos hétköznapon 10-11 körül le is tudnál feküdni. Persze, nem árt a fokozatosságra törekedni, vagyis először próbálj meg mondjuk hajnal 4-5 körül lefeküdni, aztán haz ez már megy, akkor hajnal 2-3 körül és így tovább. Valószínűleg hetekbe fog telni, de remélhetőleg sikerülni fog. Próbálj bevetni mindent: nyugtató hatású zene, egy langyos zuhany, hűvös szoba, kis olvasás stb. Ha nem boldogulsz, akkor fordulj a háziorvsodhoz további segítségért.

Üdvözlettel:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor