Inteligencia és szorongó természet

2010.04.28.
Kedves Doktornő!
Elég furcsa kérdésem lenne...az inteligencia szintem összefügg azzal hogy szorongok több ember jelenlétében, főleg idegenek jelenlétében?
Hogyan tudnám fejleszteni az inteligenciámat, hogy mindenhez hozzá tudjak szólni,legyen véleményem?és hogyan tudnám leküzdeni a lámpalázamat..erősiteni az önbizalmamat hogy ne adjak kizárólag mások véleményére és kiálljak magam mellett,merjek véleményt nyilvánitani, ne féljek mások bántó szavaitól,reakcióitól?
A választ előre is köszönöm:)
üdv.

Szakértőnk válasza a Inteligencia és szorongó természet kérdésre

Kedves Levélíró!

Az intelligencia szint kevésbé függ attól, hogy hogyan viselkedünk mások jelenlétében. Ugyanolyan okos vagy, mint a többiek, csak talán valóban az önbizalmadat volna érdemes erősítened. Azt gondolom, véleményed is lehet, csak valamiért inkább nem mondod el, ha sokan vannak a társaságban. Az önbizalom erősítésének első lépése az önismeret fejlesztése, amikor megismerjük mind a negatív, mind a pozitív tulajdonságainkat, és el is fogadjuk ezeket. Ebben tudnak neked segíteni különböző, ebben a témában íródott könyvek, önismereti tanfolyamok. Első lépésként összegyűjtheted mindazokat a jó tulajdonságokat, amiket magadban jónak vélsz, és amit mások jó tulajdonságodnak gondolnak, mondanak. Második lépésként meg gyűjtsd össze azokat a gondolatokat, amik ilyen helyzetekben a fejedben forognak (pl.: „biztos butaságot mondok”, „kinevetnek”, „biztosan látják, hogy izgulok”, stb.). Azután vizsgáld meg ezeket a gondolatokat, nézd meg, hogy vajon valóban helytállóak-e. Maradva a példánál, mi a bizonyíték, hogy valóban butaságot mondasz? Sokszor már azzal sokat segíthetünk magunkon, ha rájövünk, hogy ezek az automatikusan megjelenő gondolataink nem is feltétlenül igazak. Ezt megteheted önmagadban, de sokkal hatásosabb, ha szakember, pszichológus segítségét kéred, különösen, ha csak zavaróbbá válik a lámpalázad.

Minden jót!

Ujpál Zsófia, pszichológus Ujpál Zsófia, pszichológus

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor