Miért vagyok ilyen?? Valami baj van velem...!!

2010.04.25.
1. 14 éves lány vagyok. Egyszerűen nem tudok beszélgetni senkivel sem. Ideges vagyok a gimitől, hogy nem fogok tudni beszélgetni. Nem vagyok olyan mint a többiek.Zárkózott vagyok. Mit tegyek?
2. Miért van az, hogy nem tudom, hogy ki vagyok!? Tudom furán hangzik,de nem találok rá megoldást??? Van egy barátnőm, vele tudok beszélgetni, de a többiekkel egyszerűen nem. Ha elkezdek velük beszélgetni úgy érzem, hogy csak muszájból van meg hogy nagyon erőltetett.
3. Félek az ismerkedéstől (fiúval) . Miről fogok vele beszélgetni, ha már most sem megy. SENKIVEL SEM!! Mit fog bennem szeretni?? FÉLEK NAGYON!!! CSAK ÉN VAGYOK ILYEN depressziós!!!!! Kérem segítsen!!!

Szakértőnk válasza a Miért vagyok ilyen?? Valami baj van velem...!! kérdésre

Kedves Levélíró!
Az általad leírt problémáknak közös a háttere, és a megoldás is közös. A zárkózottság, félénkség ellenszere az önismeret fejlesztése, önbizalom növelése. Az önismeret mélyíthető különböző, ilyen témában íródott könyvek segítségével, azzal, hogy visszajelzést kérsz olyan emberektől, akik ismernek téged, és őszintén tudnak neked véleményt mondani rólad. Milyen jó tulajdonságaid vannak, és mik azok, amiken még fejlesztened kéne. A rossz tulajdonságokat érdemesebb inkább fejlesztendő tulajdonságoknak hívni! Az önismeret növelésében segíthetnek még különböző önismereti tanfolyamok, vagy pszichológus. Az önbizalom erősítése érdekében hasznos, ha te magadnak is összegyűjtöd a jó tulajdonságaidat � amit te jó tulajdonságnak tartasz, és amit mások jó tulajdonságnak tartasz, mi az, amire büszke vagy. Teljesen természetes érzés kamaszkorban, hogy nem tudjuk pontosan, kik is vagyunk. Ez a kamaszkor egyik fontos feladat, hogy kialakítsuk identitásunkat, megtaláljuk önmagunkat, mi az, amit személyesen fontos célnak tartunk az életben, mit tekintünk értéknek, azaz saját gondolkodásunkat kialakítsuk, ami már önálló, és nem a családtól függ, mint gyermekkorunkban. Ez akár hosszú évekig is eltarthat, hiszen nagy feladat!
Amikor pedig valakivel beszélgetünk, az egyik legjobb trükk, ha kérdezünk. Aki kérdez, az irányítja a beszélgetést. Ha kicsit belegondolsz, biztosan találsz valami közöset mindenkivel, amivel kapcsolatban már sok mindenről lehetne beszélni. Ugyanígy igaz ez az új emberekre, hiszen tőlük még többet lehet kérdezni, hiszen róluk igazán keveset tudsz. Olyat kérdezz, ami érdekel is, és akkor már rögtön nem lesz olyan erőltetett. Ha pedig nagyon nem megy valakivel, mert ilye is lesz, akkor meg nem kell erőltetni. Hiszen miért is kellene nekünk mindenkivel egy jót beszélgetünk a környezetünkben?
Minden jót!
Ujpál Zsófia, pszichológus Ujpál Zsófia, pszichológus

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor