Suliváltás

2010.04.24.
Nyolcosztályos gimibe járok most kilencedikes vagyok. Egyszerűen elegem van az osztályból és a tanárokból. Vannak barátaim, de a legtöbb osztálytársam nem fogadott be (az ún. menők) és nagyon rosszak nem lehet tőlük figyelni órán és mindenkit folyton piszkának, csúfolnak. Unalmas 5 éve ugyanoda járni úgy érzem környezetváltozásra van szükségem. Anya azt mondta h ha határozottan eldöntöttem h másik iskolába akarok menni akkor segít elintézni. Megéri ezért átmenni másik iskolába? Az átlagom félévkor 4,5 volt most kb 4,3. Mért nem sikerült beilleszkednem? Ott be fogok tudni? Milyen indok kell h átvegyenek? És hogy kell intézni? Ráadásul nagyon szeretnék szertornázni de a sulimban nincs rá lehetőség de ott lenne.
Előre is köszönöm a választ.

Szakértőnk válasza a Suliváltás kérdésre

Kedves Levélíró!
Azt nem írtad, hogy milyen volt az általános iskolában… oda hogyan sikerült beilleszkedned? Ha ott is nehézségeid voltak, akkor érdemes volna azon elgondolkoznod, hogy mi az, amin változtatod kéne. De az is lehetséges, hogy a mostani osztályod valóban nagyon nehezen elviselhető, és akkor megoldás lehet az iskolaváltás, és egy olyan új közösség, akik befogadóbbak, nyitottabbak. Ilyenkor érdemes levonni a tanulságokat, hogy mi az, amit majd máshogy fogsz csinálni az ú osztályban, hogy ne ismétlődjön meg az, ami a mosatni osztályodban. Hasznos lehet még a döntéshozatal könnyítéséhez, hogy ha mind a két lehetőségnek (maradni, menni) csinálsz két oszlopot, egyik oszlopba odaírod a mellette szóló érveket, a másik oszlopba pedig az ellene szóló érveket. Így mind a két lehetőségnél lesznek mellette és ellene szóló érvek. Ha ezeket így összeszeded, te magad is látni fogod, merre húz a szíved.
Az iskolaváltás minden iskolában máshogyan zajlik, érdemes erről az igazgatót megkérdezni, hogyan működik ez az ő iskolájában.
Minden jót!
Ujpál Zsófia, pszichológus Ujpál Zsófia, pszichológus

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor