Homoerotikusat álmodtam, meleg vagyok?

2009.05.25.
Tisztelt Szakértő! Az elmúlt hetekben sokszor tapasztaltam erotikus álmokat. Csakhogy nem a barátnőm szerepelt az álmomban, még nem is egy másik nő, hanem izmos fiúk. 20 éves fiú vagyok már 2 éve stabil párkapcsolatom van. A barátnőmmel a szexuális életünk is jó. Ez így szép és jó. Ön szerint mi lehet az oka, hogy ilyen álmaim vannak? Talán nem csak heteroszexuális vagyok??Egy kicsit megijeszt ez... Én mindig is a lányokhoz vonzódtam, a mostani barátnőmmel a szexuális kapcsolatunk is jó, heti 2-3x vagyunk együtt. Már arra is gondoltam, hogy vacsorára nehéz ételt fogyasztottam és ez válthatta ki ezeket a rémálmokat. Ön mit tanácsol mit tegyek, hogy megszűnjenek az ilyen fajta álmaim? Talán többet kellene együtt lennünk a barátnőmmel? Nem értem... mi lehet velem?! Ebben kérném mielőbbi válaszát! Előre is köszönöm, hogy időt szakított a válaszra. Üdvözlettel: Lucien

Szakértőnk válasza a Homoerotikusat álmodtam, meleg vagyok? kérdésre

Kedves Kérdező!

Aggodalomra igazán nincs okod: álmaink az esetek igen kevés százalékában vannak közvetlen kapcsolatban a mindennapi valósággal. A homoszexualitás a nemi orientáció többnyire direkt megnyilvánulási formája, tehát már rég tudnál róla, ha valóban az azonos neműek iránt vonzódnál.

Az álmok értelmezése, az álomfejtés a pszichológia igen érdekes területe. Az álmok értelmezése gyakran a pszichoterápiás folyamat részét is képezi. Ilyenkor nem direkt formában elemezzük az álmokat, hiszen azok szimbolikus formában közvetítik tudatalattink üzeneteit. Mielőtt véget akarnál vetni az ilyenfajta álmoknak, gondold végig: vajon miféle jelképes mondanivalójuk lehet az álmaidban felbukkanó képeknek, adott esetben az izmos fiúknak. Gyakran előfordul, hogy bizonyos megoldatlan élethelyzetek, látszólag jelentéktelennek tűnő, a pszichét foglalkoztató kérdések vissza-visszatérő álmok formájában bukkannak elő. A lényeg, hogy ne bosszankodj az álmok miatt, tudatosan úgysem fogod tudni kontroll alatt tartani, irányítani őket.

Életünk legszebb, s egyben legnehezebb felfedezőútja önmagunk megismerése. Mélyebb önvalónk felfedezéséhez vezető ösvény részben az álmainkon keresztül vezet. Amennyiben érdekel a téma, számtalan álomelemzéssel foglalkozó könyvet, cikket találhatsz (a legismertebb Freud Álomfejtés című írása, de szívesen ajánlom még Tar Ildikó Álmaink tükrében című könyvét is). 

Üdvözlettel: Kertész Tímea

Kertész Tímea, pszichológus

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor