Sokat eszem, változó a hangulatom. Depressziós vagyok?

2009.05.07.
Kedves Szakértő! Hogyan tudnám magamat leszoktatni arról, hogy folyamatosan egyek? Nekem az a problémám, hogy mostanában azt veszem észre, hogy nagyon sokszor és nagyon sokat eszek és egyszerűen nem tudom abbahagyni. Szétnéztem az oldalon, és találtam egy cikket amiben arról írnak, hogy a depresszió egyik tünete az, hogy sokat eszik az ember. Az igaz, hogy mostanában elég sok stressz ér (a szüleim válnak...). Még azt is észrevettem, hogy nem szeretnék senkivel sem beszélgetni, mindig egyedül akarok lenni. A hangulatom is változik. Egyik percben nevetek a másikban sírok.Mit tudok az ellen tenni, hogy ne legyek ennyire letört? Előre is köszönöm válaszát!

Szakértőnk válasza a Sokat eszem, változó a hangulatom. Depressziós vagyok? kérdésre

Kedves Kérdező!

A szülők válása egyértelműen befolyással van a gyerekek életére, sokszor lehangoltságot, szorongást, a világ dolgai iránt való érdektelenséget, zárkózottságot eredményezve. Szomorúságod teljesen érthető, de a te esetedben a leírtak alapján szerencsére még nem beszélhetünk depresszióról.

A depressziónak számos tünete van, súlyosságától függően beszűkült érzelmi megnyilvánulások, az aktivitás, az érdeklődés elvesztése jellemzik, az érintettek befelé fordulókká, reményvesztetté válnak a jövőjüket illetően. Mindezek mellett a depresszió diagnózisához bizonyos időbeli kritériumoknak is meg kell felelni.

Valóban igaz, amit írtál: a depresszió hajlamosíthat az evési zavarok kialakulására, s ez fordítva is igaz.  De ugye hallottál már arról, hogy ha ideges az ember sokszor bekap valamit, s így stresszes életszakaszokban előfordulhat, hogy az illető szinte észrevétlenül az egész napját evéssel, nassolással tölti? Az evésnek nem csak a táplálkozás szempontjából van funkciója. Az evés, mint az örömszerző forrás is jelen van az életünkben. Ahogy egy csecsemő a cumival –orálisan- nyugtatja magát, sokszor mi is „szájon át” vesszük magunkhoz a megnyugvást, a simogatást, főként édességek fogyasztása által.

Leszoktatni magad az evésről nem azt jelenti, hogy ne egyél annyit, amennyi jólesik. A feszültséget az evés csak pillanatnyilag képes csillapítani. A helyzetedben leginkább az jelenthetné a megoldást, hogy evés helyett elfoglalod magad valamilyen számodra örömet adó tevékenységgel. Lényeg, hogy elégedettség érzése járjon át, miközben tevékenykedsz.

Rendkívül fontos, hogy beszélgess a szüleiddel minél többet, hiszen tudnotok kell mi zajlik egymás lelkében. Egy kiadós beszélgetés gyógyírt adhat nagyon sok megválaszolatlan kérdésre, felgyülemlett feszültségre. Oszd meg a bánatodat a barátaiddal, vagy hozzád közel álló felnőttel. Nem szabad bezárkóznod. Ahhoz, hogy a dolgok rendeződjenek, időre van szüksége mindenkinek. Neked is. Sok fiatal esetében a kamaszkor egyébként is hatalmas lelki felfordulással jár együtt. Adj időt magadnak, s meglátod, az életkedved hamarosan visszatér.

Ha azt tapasztalod, hogy egy-két hónap múltán sem változik a helyzeted, akkor valóban érdemes lenne felkeresned egy pszichológust.

Kitartást! Kertész Tímea

  Kapcsolódó cikkek


Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor