Hogyan jussak orvoshoz? Mit tegyek, hogyan közeledjek anyámhoz, hogy komolyan vegyen?

2023.10.14.
Kedves Szakértő!
Anyukámnál tapasztalom sokszor, hogy amikor problémám van, segítséget, vagy véleményt szeretnék tőle kérni, nem vesz róla tudomást, kitér a válasz elől, vagy lekicsinyíti azt.
Sok minden történt, egy fél éve költözött el tőlünk anyum élettársa, akivel most nincs rossz viszonyban, napi szinten beszélgetnek, kéthetente hétvégén pedig találkoznak is.
Sok mindenről beszélgetnék vele, de kb. 2-3 éve vannak kisebb-nagyobb rosszulléteim, amiket nekem mindig jól esne kicsit kibeszélni, vagy csak szólni, hogy "hé, nem vagyok jól". A probléma része az is, hogy ezzel még nem voltunk orvosnál, pedig ha mást nem is, ki kéne zárni, hogy nincs-e valami komolyabb a háttérben. Ha ezt felhozom, arra sem reagál jól.
Nagyon rosszulesik, mert én sokszor hallgattam/vigasztaltam őt, még akkor is, amikor nagyon kicsi voltam és nem nekem kellett volna. Sokszor nagyon jól tudunk beszélgetni, de amint ez, vagy más problémámat elmondanám, ő nagyon rosszul reagál.
Az első kérdésem az lenne, hogyan közelítsek hozzá, hogyan érjem el, hogy komolyan vegyen?
A második pedig csak vészhelyzetre: hogyan tudnék eljutni alap orvosi szűrővizsgálatokra, hogy kizárhassak pár komolyabb betegséget, aminek hasonló tünetei vannak? (16 vagyok, még kiskorú. Apám nem tud vinni, nem írhat alá rám vonatkozó papírokat).

Szakértőnk válasza a Hogyan jussak orvoshoz? Mit tegyek, hogyan közeledjek anyámhoz, hogy komolyan vegyen? kérdésre

Kedves Levélíró! Édesanyádat valószínűleg túlságosan megterhelik lelkileg a saját problémái,s ezek miatt nem képes már figyelmet fordítani másokra. Ez nem mentség,csak magyarázat. Ha felé szeretnél közeledni, megoldás lehet, ha leírod neki mondjuk egy kézzel írt levélben (sok esetben az írott szót már nehezebb figyelmen kívül hagyni). Csináljatok minél több mindent közösen (csak úgy),mert az oldott légkör segít abban, hogy máskor jobban tudjon rád figyelni. Az orvosi kérdés már más: első körben próbálj meg olyannal beszélni a problémáidról, aki édesanyádhoz is közel áll (nagynéni, keresztszülő...) és kérd meg, hogy jelezze anyukád felé, hogy szükséged lenne segítségre. Ha ez nem vezet eredményre,keresd fel a gyerekorvosodat vagy az iskolaorvost és nyíltan mondd el, hogy milyen problémáid vannak és hogy te aggódsz ezek miatt, édesanyád viszont nem segített eddig. Ez nyilván drasztikusabb, de mindenképp szükséges, hogy kivizsgáljanak, ha kell, ezen az áron is!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor