Azt akarom hogy mindenki kedveljen

2023.10.09.
Jó napot kívánok!
Én egy 19 éves fiú vagyok, most kezdtem az egyetemet. Kollégiumba kerültem konkrétan egy teljesen új közösségben vagyok és azt veszem észre magamon hogy tudat alatt "küzdök" hogy mindenki (elsősorban a lányok) kedveljen. Ez már sajnos olyan szintre eljutott hogy kicsit irígy vagyok ha egy csaj ismerősöm/szaktársam nem beszélget, "foglalkozik velem". Az már tudatosult bennem hogy ezek az érzesek teljes mértékben túlzóak, mert nem várhatom el hogy azok a lányok akikkel szoktam beszélgetni és szimpatikusak nem foglalkoznak velem annyit mint amennyit az én agyam elvárna. A másik ami feltűnt hogy ha egy csaj kicsit negatívabban vagy közönbösebben viszonyul hozzám rögtön elkezdek túlgondolni "hogy valami rosszat tettem hogy igy viszonyul hozzám?". Pedig ha belegondol az ember, egyálltalán nem viszonyult negatívan hozzám, csak a semmitmondó apróságokat is felnagyítom.
Régebben is vágytam lányok társaságára és azt hogy kedveljenek, de most ez már kicsit túlzás amit érzek. Mit lehetne tenni hogy enyhüljön ez a fölösleges aggódás azzal kapcsolatban hogy elsősorban azok a lányok akik nekem szimpatikusak kedvelnek-e vagy sem? Azt érzem hogy ez a hirtelen túlaggódás meggátolja azt a kicsinyke esélyt is hogy tényleg jóba legyek lányokkal és barátnőt szerezzek.
Válaszát előre is köszönöm!

Szakértőnk válasza a Azt akarom hogy mindenki kedveljen kérdésre

Kedves Levélíró! Valószínűleg az új közösség és élethelyzet váltotta ki most nálad ezt a fajta szorongást. Talán volt a fejedben, akár tudattalanul egy vágy arra vonatkozóan, hogy az egyetemen minden jól fog menni és szorongást okoz annak a lehetősége, hogy esetleg ha valami nem az elképzeléseidnek megfelelőn sikerül, akkor elveszíted az esélyt, hogy ez az időszak igazán pozitív legyen számodra. Koncentrálj a pozitív dolgokra: minden napodban keresd a jó pillanatokat, azokat fogalmazd meg önmagad számára, keresd az új lehetőségeket, légy aktív tagja a kollégiumi életnek és jó eséllyel hamarosan csökkenni fog a feszültséged. Ha mégsem ,akkor az egyetemeken gyakran elérhető pszichológiai segítség ingyenesen,ahol jobban utána tudsz járni, hogy mi okozza a megfelelési vágyadat.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor