Hogyan győzzem le a félelmem

2023.04.22.
Kedves Doktornő!
A kérdésem a tűktől való félelemhez kapcsolódik. Egész életemben féltem a tűktől de eddig tudtam kontrollálni. Igaz vérvételnél évekbe telt de sikerült, és soha nem pánikoltam be meg az elsőnél se.
Azonban tavaly nyáron ki kellett műteni a bölcsességfogaimat és rengeteg injekciót kellett kapnom a számba. Ráadásul az egészen kétszer kellett átesnem mert mind a négyet ki kellett szedni. Körül belül 16-ot kaptam és rettenetesen fájtak főleg a másodiknál. Ott az orvos nem is adott eleget így mikor elkezdte felnyitni a számát és belefúrt rengeteg mindent éreztem belőle. Annyira fájt emellett pedig tudtam, ehogy milyen szenvedés fog várni rám ameddig begyógyul így bepánikoltam és csak üvöltöttem a fájdalomtól. Utána sikerült 5 perc alatt lehiggadnom annyira hogy ne sírjak folyamatosan mert muszáj volt folytatni.
Most újra fogorvoshoz kell mennem és megint fogok kapni egy injekciót viszont úgy érzem hogy ez már túl sok. Nem bírok elviselni még egyet úgy érzem már elég volt és ez az egy is túl sok. Amikor csak rágondolok elfog a pánik, ugyan az ami legutóbb és amit már nem tudok kontrollálni. Olyan mintha lefagynék és csak arra tudok gondolni hogy nem bírom tovább és nem tudom megcsinálni még egyszer és elég volt. Ha nem blokkolok le akkor tudom kontrollálni de mikor lefagyok képtelen vagyok rá. Mit tegyek, hogy olyan szintre tudjam levinni a félelmem hogy az agyam ne blokkoljon le azonnal amint rágondolok?
Előre is köszönöm válaszát!

Szakértőnk válasza a Hogyan győzzem le a félelmem kérdésre

Kedves Levélíró! Javaslom a relaxáció technikáját elsajátítani pszichológus vezetésével,de szélsőséges esetben lehetőség van kisebb adag nyugtató adására vagy végszükség esetén altatásra is egy-egy fogászati beavatkozásnál,de ehhez a klinikai szakpszichológus vagy pszichiáter véleményét és javaslatát szokták kérni.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor