Mi lenne a jó döntés az esetemben?

2023.01.10.
Kedves Szakértő!
Úgy érzem segítségre lenne szükségem, teljesen elakadtam, jelenleg úgy érzem nem tudok előrelépni az életemben. Nagyon kétségbe vagyok esve, nem tudom merre tovább a pályaválasztásomat illetően.
20 éves vagyok, ez még inkább szorongással tölt el. Már mindenki egyetemen van, én meg itt toporgok egy helyben még mindig. Nagyon nyomasztó érzés.
A helyzetem az, hogy jelenleg érettségi után kihagytam egy évet, hogy felkészüljek a szükséges emelt tantárgyakra a felvételire újra. Egy jó ideje nem tudtam/tudom eldönteni, hogy közgáz vagy gyógyszerészeti egyetemre menjek. Érdekelt az iskolában a biológia/kémia sőt jó eredményeim is voltak belőle, úgy gondoltam akkor nem szeretném veszni hagyni ezt a tudásomat/erősségemet. Álmaimban az üzleti világban képzeltem el magamat mindig és most is ez az ami a legjobban vonz, eleinte a közgáz szak amire vágytam, azonban amikor megtudtam milyen túljelentkezés van belőle és milyen magas a ponthatár, rögtön le is mondtam róla. Így a gyógyszerész szak lett a cél, idén már csak egy emelt kémiát kell teljesítenem a felvételihez. Azonban egy jó ideje nem érzem magamat a legjobban, sőt elég megterhelő lelki időszak amióta ez a pályaválasztás a téma. Miközben az érettségire tanulok egyfolytában elkap ez a nyugtalanító/szorongó/feszítő érzés belül. Olyan érzésem van mintha valami mégse lenne stimmel. Az utóbbi években nagyon közel kerültem az önfejlesztés/útkeresés témához, és úgy érzem emberileg rengeteget fejlődtem ezáltal, teljesen másképp látom a világot. Olyan mintha már rögtön cselekedni akarnék és belekezdenék az üzleti életbe akár egy szempillantás alatt, de közbe meg tudom hogy tanulnom kell tehát ezt a belső érzést ilyenkor el kell nyomnom de ez az egész már nagyon nehéz és megterhelő. Így felmerül bennem a kérdés hogy mit tegyek. Menjek inkább közgáz szakra amivel teljesen bizonytalan hogy hol kötök majd ki az életben, vagy maradjon a gyógyszerészeti mégis ami nyugtat hogy biztos megélhetést ad (Dr cím) és mellette foglalkozzak valahogy hobbi szinten üzlettel? Hatalmas nyomás is van rajtam hisz a szüleim a magán kémia tanárra is rengeteg pénzt adtak ki és ha bejelenteném hogy mégse ezt csinálnám nagyon nehéz lenne. A szüleim nem támogatják a közgáz egyetemet, szerintük túl sokan végzik el és nehéz jó állást fogni. Attól meg tartok hogy nem tudnék olyan jó megélhetést biztosítani vele mint egy gyógyszerészetivel. De valahogy mindig van egy kép magamról az életben hogy milyen szeretnék lenni, néha azt érzem a közgáz vinne ehhez közelebb, de mi van ha mégse és a szüleimnek van igaza csak most még nem látom. A barátaim arra bíztatnak a szívemet kövessem. Nagyon kétségbe vagyok esve hisz nem szeretném azt hogy végül ne legyen diplomám, nagyon sürget már így is az idő, hisz az érettségire is készülnöm kellene.
Előre is köszönöm a segítséget, rengeteget jelent nekem.

Szakértőnk válasza a Mi lenne a jó döntés az esetemben? kérdésre

Kedves Levélíró! Érdemes lenne átgondolni, hogy melyik szakmához milyen készségek, milyen személyiség illeszkedik és ezek közül mi, az ,ami benned is erősség. Talán ez közelebb vinne ahhoz, hogy melyik szakma a testhezállóbb számodra. (Mert a vágy és a személyiség nem biztos, hogy egyezik. Bár ez nem zárja ki, azt, hogy akkor abba az irányba fejlesztem magam,ami szükséges a vágyam eléréséhez.) Talán érdemes volna egy komolyabb pályaorientációs segítséget igénybe venni ennek feltérképezésére.Vannak erre szakosodott intézmények,ahol lehet segítséget kérni. A gyógyszer marketing/kereskedelem egyébként mindkét tudást igényli,tehát azért a két terület összeolvasztható, csak rengeteg energiát is erőt igényel a tanulási szakasz.De ez is lehet egy megoldás.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor