Feldolgozni a szakítást

2022.12.06.
Jó napot!
Tizenkilencéves lány vagyok, akivel majdnem gárom hónapja szakított a barátja. Körülbelül félórányi autóútra éltünk egymástól, és mivel egyikünknek sem volt jogosítványa ezért nehéz volt megoldani, de általában hetente egykét napot el tudtunk tölteni közösen.
Mielőtt elkezdtem volna a tanévet, barátom egy olyan munkahelyre ment dolgozni, amihez hajnali négykor kellett kelnie, és elég korán lefeküdnie, ezért egyre nehezebb lett megoldani azt, hogy találkozhassunk. Végül háromhónap után, iskola kezdés előtt egy nappal megírta Facebookon, hogy számára vége van, és bár "jó volt velem" ennek "semmi értelme sincs." Ő volt az első párkapcsolatom és az első nagy szerelmem is, és egyelőre nem látom, hogy mikor vagy egyáltalán valaha kitudok e kerülni ebből a fájdalomból amit érzek. Azóta nem hallottam felőle, a születésnapomra sem írt semmit.
Lehetséges, hogy éppen a gyász fázisokon megyek keresztül annak ellenére, hogy nem történt halál eset? Hogyan tudok kikerülni abból, hogy csak az a remény derít fel, hogy talán egyszer valamiképpen még viszont láthatom?
Köszönöm, hogy elolvasta a levelemet. Köszönöm az idejét és kellemes ünnepeket!

Szakértőnk válasza a Feldolgozni a szakítást kérdésre

Kedves Levélíró! Jól látod,egy párkapcsolat vége hasonló gyászfolyamatot indíthat be,mint egy haláleset, az elvesztéssel kapcsolatos megküzdés ugyanazokon a lépcsőkön történik.Azonban ilyenkor nehezítő tényező,hogy mivel az elvesztett személlyel való találkozás nem kizárt,ezért nehezebb is lehet az elengedés.Előfordul, hogy ez hosszabb időt vesz igénybe.A tagadás, a düh,az elfogadás és az újrakezdés az,ami egymás után (de van,hogy kicsit keveredve)megjelennek.Gond akkor van,ha valamelyik fázisba úgymond beleragadunk,ha depresszió alakul ki esetleg,olyankor mindenképp érdemes segítséget kérni. Első körben fontos lehet a lezárásra törekedni: a kapcsolatra emlékeztető tárgyak emlékdobozba pakolása,a kapcsolatotok történetének megírása emlékbe magadnak,nem követni a közösségi oldalakon...stb.Aztán érdemes lehet valami újba belekezdeni,ami lehet egy sport,egy hobbi vagy egy új társaság.Bármilyen közhely, az idő segít.Az új élmények,amik már nem kötődnek hozzá,segítenek az elengedésben.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor