Továbbtanulás

2022.06.07.
Tisztelt szakértő!
Egy 13 éves lány lennék, továbbtanulással kapcsolatban szeretnék írni.
Szinte már mindenki tudja az osztályból hogy hova tanul tovább, mit akar majd csinálni, de nekem nem igazán, fogalmam sincsen. Egyszerűen nincs olyan amire képes lennék vagy érdekelne. Eddig mint szakma a tolmács és a pszichológus jutott eszembe. Viszont a tolmácsságból nem lehet megélni, elég bizonytalan, a pszichológiára nem tartom magam képesnek, csak azt is elég nézni hogy 400 felett a pontszám, sokat kell rá tanulni és lehet nem is vagyok alkalmas az ilyesmire. Egyáltalán milyen személyiség kell ehhez a munkához? Milyen tanulmányokra van szükség?
De már lassan ki kellene találnom, a felnőttek is nyaggatnak hogy ki kellene találnom, viszont semmi támpontot nem adnak hozzá. Viszont megmondta anyám hogy orvosira nem mehetek és hogy szomorú lenne ha egyszerű munkára törekednék mint pl. egy könyvtáros. Én pedig műszaki munkát nem szeretnék végezni. És ez így elég kiakasztó hogy semmi ötletem és senki sem segít ebben. A németben jó vagyok, sokak szerint jó a nyelvérzékem, egyébként is jó tanuló vagyok.
Előre is köszönöm és várom válaszát!

Szakértőnk válasza a Továbbtanulás kérdésre

Kedves Levélíró! Semmivel nem vagy még elkésve!Még a középiskolai felvételiig is van fél éved kitalálni, hogy milyen szakmát szeretnél tanulni,de ha ez nem forrja ki magát addig,akkor egy jó átlageredménnyel és egy jó felvételivel egy gimnázium is jó választás lehet,amivel nyersz még 3 és fél évet dönteni. Sokan vannak, akik csak később tudnak elköteleződni.Ennek az is az oka, hogy egy általános iskolásnak gyakran még elég szűkös a tájékozottsága a világról. Javaslom,hogy addig is egyrészt koncentrálj arra, hogy kihozd magadból azt, amire képes vagy, másrészt próbálj minél szélesebb körű tájékozottságot szerezni abban, hogy milyen szakmák léteznek és azok pontosan mit is takarnak (a hétköznapi munkavégzés szintjén: hiszen pl. a pszichológiát is azért nehéz behatárolni, hogy milyen személyiség kell hozzá,mert nem csak a tanácsadó/terápiás munka létezik,ahogy az emberek általában gondolják, hanem ott a munkapszichológia, a kutatás...stb.).Olvasgass a neten, keresgélj, beszélgess olyanokkal,akiknek a szakmáját bármilyen szempontból érdekesnek tartod, nézz utána annak, hogy milyen tantárgyi feltételei vannak, hogy azt a szakmát kitanulhasd...stb. A nyelvtanulás is jó támpont lehet. Emellett fontos a reális önértékelés, hogy olyan szakmát válassz,amire képes vagy, de ne azért ne válassz valamit,mert azt gondolod, hogy úgysem sikerülhet.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor