Főoldal / Szakertő válaszol / Lelki problémák  / Hogyan felejthetem el a p...
  

Hogyan felejthetem el a pszichoterápiát?

ora 2021-03-18 09:15:41
Tisztelt Szakértő!
21 éves lány vagyok. 2 éve hagytam abba a pszichoterápiát a barátom kedvéért. Kevert szorongásos depresszióval kezeltek. Azóta minden nap gondolok a terápiára, de nem tudom, hogy folytassam-e. Egyrészt be szertném fejezni, mert úgy érzem, hogy nem múlt el a depresszióm. Másrészt a párom azt mondta, hogy csalódna, ha folytatnám, mert szerinte csak az a bajom, hogy túl kevés az önbizalmam. Nagyon hiányzik a terápia, de a megfelelési kényszerem is hatalmas.
Ön szerint mit tehetnék, hogy megfeledkezzek végre a terápiáról, és jobban érezzem magam?
Válaszát előre is köszönöm!

Szakértőnk válasza a Hogyan felejthetem el a pszichoterápiát? kérdésre

Kedves Levélíró! Ha igaza volna a barátodnak és "csak" önbizalomhiányod volna,akkor is fontos lehetne a pszichoterápia,de a szorongásos depresszió diagnózist nem osztogatják csak úgy,nyilván volt oka annak, hogy ezzel kezeltek.Mindenképpen azt javasolnám, hogy folytasd a terápiát. (Ha egy tüdőgyulladás nem múlik el,hanem sokáig köhög az ember,akkor sem mondjuk, hogy óh, csak meg vagy fázva,embereld már meg magad).A barátodnak inkább az volna a feladata, hogy támogasson.Fontos volna, hogy ő miért is ellenzi a terápiát és hogy ez hogyan is szolgálja a te érdekedet.A terápia a megfelelési kényszered okára is fényt deríthetne és segíthetne abban, hogy ki merj állni a saját érdekeid mellett.

Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
Hirdetések