Hogy dolgozzam fel?

2020.06.25.
Öt és fél évig jártam egy fiúval. Nagyon szerettük egymást, és én tényleg úgy érztem, megtaláltam az igazit.
Sajnos ez a fiú meghalt. Autóval mentek volna le a Balatonra a szüleivel, de balesetet szenvedtek, és a barátom meghalt a helyszínen. Most nem tudom, mit csináljak.
Nagyon szomorú vagyok, és kétségbeesett. Nem tudom már, mikor történt a baleset, de kb. öt hónapja, és még nem tudtam továbblépni.... Ráadásul ő is szeretett engem, és azt terveztük, hogy még június folyamán összeköltözünk...
Másfelől nagyon súlyos bűntudatom van, mert összevesztünk az indulásuk előtt.
Dolgozok a suli mellett, és hát ez néha az egyetem rovására megy...
Sajnos valamiből ki kell fizetnem a tandíjamat, és a suli után külföldre szeretnék költözni, emiatt kell nekem a pénz, mert a szüleim nem tudnak támogatni.
Ő olyasmit mondott, hogy vegyem sokkal-sokkal komolyabban az iskolát, és tanuljak többet hogy jobb legyek, és hogy felelőtlen vagyok (ami persze igaz, de én elég sértődékeny vagyok...), mire én persze vitázni kezdtem vele, és hát elég csúnyán összevesztünk. Nagyon rosszul érzem magamat, mert nem tudtunk kibékülni, és ő meghalt....
Fogalmam sincs, mit csináljak, pszichológushoz nm szeretnék fordulni, inkább a magam erejéből szeretném megoldani ezt a dolgot. Lehetséges?
Köszönöm szépen!

Szakértőnk válasza a Hogy dolgozzam fel? kérdésre

Kedves Levélíró! A gyászfolyamat normál esetben is elhúzódhat egy évig is,tehát nincs ok az aggodalomra, hogy még "nem vagy túl rajta". Nagyon gyakran fordul elő az is, hogy a "túlélőnek" bűntudata van még akkor is, ha nem volt konfliktus a haláleset előtt. Számos gyászfeldolgozási technika van,amelyeket önállóan is tudsz alkalmazni (pl. búcsúlevél megírása,gyertyagyújtás...stb.)amik segítenek lezárni azt,ami elmúlt és megnyitni az életedben a következő fejezetet.Ehhez olvashatsz akár a neten is tippeket (számos pszichológiai oldal van erről),de ha mégis rávennéd magad, hogy felkeress egy pszichológust,akkor sokat segíthet ennek az útnak a bejárásában. Fontos, hogy tudj valakivel (bárkivel,aki közel áll hozzád)beszélni az elhunyt barátodról: emlékeidről, érzéseidről.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor