Főoldal / Szakertő válaszol / Lelki problémák  / Elvesztett barátok
  

Elvesztett barátok

ora 2019-01-02 21:45:11

Üdvözlöm!Az törtènt,hogy kb 2 hónapja az összes iskolai barátom elkezdett kiutálni,levegőnek nèzni.Amikor megkèrdeztem hogy ez mièet van,azt mondták,hogy sokszor bunkó voltam velük ès amikor valamit rosszul mondtak,akkor leszidtam őket stb.Ez valószínűleg igaz,mivel sokan mondták de valahogy nálam ez tudat alatt törtènt,mivel egy alkalomra se emlèkszem.Tehát abban szeretnèm segítsègèt kèrni hogy ezen hogy tudnèk változtatni.A barátaimat vissza szeretnèm szerezni,ezèrt meg akarok változni,ès szeretnèm hogy ezt ők is èszrevegyèk ès èrtèkeljèk.Nèha azzal nyugtatom magam,hogy szeptemberben úgyis megyek gimnáziumba,de azèrt szeretnèm ha újra a barátaim lennènek.Tisztában vagyok azzal hogy èn rontottam el de helyre akarom hozni csak nem tudom hogy.Úgy èrzem hogy ha ,,banda" vezetőjèvel kibèkülnèk,akkor az egèsz bandával.Szünetekben velük vagyok,úgymond követem őket mert úgyèrzem,hogy csak akkor tudok velük kibèkülni,ha velük vagyok.Ezt ők nem mondják,de szerintem zavarja őket,de nagyon nem akarok egyedül lenni az iskolában.Van mèg esèly rá,hogy idővel megbocsájtanak?Segítsègèt előre is köszönöm.

Szakértőnk válasza a Elvesztett barátok kérdésre

Kedves Levélíró! Talán segítségedre volna, ha lenne olyan a társaságból, aki megfogalmazná konkrétan, hogy mi zavarta őket (rossz élcelődés, viccesnek szánt megjegyzések, véleménynyilvánítás nem szemtől szembe....stb.) Akkor könnyebben tudnál változtatni a viselkedéseden. A figyelmesség, a segítőkészség, közös érdeklődés és közös elfoglaltság/tevékenység szintén segíthet újra közelebb kerülnöd a többiekhez: vegyél részt a közös osztályfeladatokban, vállalj el feladatokat szervezésekben, kérd ki az osztálytársaid véleményét...stb. Ezek hatása nem azonnali, de idővel jó eséllyel lesznek olyanok, kik megenyhülnek irányodba.

Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
Hirdetések