Létező betegség a CWS?

2017.07.22.
Tisztelt Doktornő!
Körülbelül 2 hete feltűnően sok időt töltök egy bizonyos színész munkásságának és személyes életének tanulmányozásával. Úgy érzem, hogy a létező összes internetes videót és cikket láttam már róla. Furcsa kötődést kezdek tapasztalni, ami már-már a szerelemre hasonlít. A napjaim mostanság elég monotonok, és szinte az egyetlen dolog, ami feldobja őket az az, hogy ezzel a sztárral foglalkozhatok.
Aggódni kezdtem, hogy vajon ez normális-e, és az interneten kutatva találtam rá a CWS (Celebrity Worship Syndrome) nevű betegségre, ami lényegében egy tökéletes leírása a mostanában jellemző viselkedésemnek.
A kérdésem, hogy egyáltalán létezik-e ez a betegség, illetve hogy mennyire utalhat komolyabb mentális problémára ez az egész jelenség.
Előre is köszönöm!
Kitti (19 éves)

Szakértőnk válasza a Létező betegség a CWS? kérdésre

Kedves Kitti! A társadalmi változások újabb és újabb pszichés problémákat vethetnek fel: ha még nem is diagnosztikus kategória, de létező probléma lehet a sztárokkal való túlzott foglalkozás. De mint sok más átlagostól eltérő reakció esetén, itt is feltehetően áll ilyenkor valami háttérprobléma a felszíni viselkedés mögött. Kezelést akkor igényel(ne), ha a viselkedés akadályozza a normál életvitelt, befolyásolja az emberi kapcsolatokat, munkateljesítményt...stb. A rajongás egyébként bizonyos fokig normálisnak tekinthető, hiszen a példaképek segíthetnek saját céljaink megválasztásában. A te esetedben talán a nyári szünet monotonitása váltotta ki ezt a reakciót. Javaslom, hogy próbálj meg közösségi programokon részt venni, rövid távú célokat kitűzni a nyárra (kreatívkodj, sportolj...stb.). Ha később sem változnak az érzéseid és ez nyugtalanít, keress fel egy pszichológust személyesen.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor