túlérett vagyok a koromhoz képest

2017.06.28.
Kedves szakértő!
13 éves lány vagyok, egyke, és túlságosan is érett a koromhoz képest. Ez abban nyilvánul meg, hogy felnőtteknek szóló könyveket olvasok, 10 éves korom óta gyűjtöm a pénzt a jövőmre, a tanórákon sokat unatkozok mert amiket ott tanítanak azokat már mind tudom, nem nagyon érdekel az internetezés meg a többi olyan dolog ami a korombelieket. Jobban szeretek idősebbekkel beszélgetni. Ha a velem egyidősekkel beszélgetek akkor hamar megunom. Gyakran gondolkodom felnőtt témákról. Szeretek történeteket írni, és ruhát tervezni. Mindig gondosan összeállítom a ruháimat másnapra, hogy passzoljanak színben és stílusban.
Felnőttkoromban filmrendező és forgatókönyvíró szeretnék lenni, de az orvostudomány is nagyon érdekelt már óvodáskoromban.
Mindig törekszem az egyediségre és soha sem a divatot követtem.
Gyakran segítek a szüleimnek a takarításban. A tanulmányieredményeim kitűnőek emiatt sokszor cikiznek, hogy stréber vagyok, de sosem érdekelt, hogy mit mondanak mások.
Mindig megmondom az őszinte véleményemet. Ezt sokan szeretik bennem és gyakran fordulnak hozzám tanácsért is. Ettől függetlenül nagyon nehezen barátkozom. Azért, hogy találkozzak hasonló érdekeltségű emberekkel tavaly felvételiztem a Révai hatosztályos gimnáziumba, de szóbelin egy ponttal lemaradtam. Így maradok a mostani iskolámban.
Szívesen sportolok. Járok kosárlabdázni és hobbiból gitározni is. De ezeken az órákon sem találtam igazi barátokat. Van egy lány akivel el-elvagyok, de ő is inkább csak haver mint barát. A szüleim mindig azt mondják, hogy a barátaimat majd később a gimnáziumban vagy az egyetemen fogom megtalálni. Nos lehet, hogy igazuk van, de addig sem tudom, hogy mit kezdjek egész általános iskolás koromban.
Nyárra van egy csomó programom, koncertekre járni, nyaralás, strandolás és a kitűzött célom a nyelvtanulás.
Inszomniám van és emiatt szoktam járni pszichológushoz, de vele csak arról beszélünk, hogy mi segíthet az elalvásban.
Remélem mindent leírtam amit szerettem volna.
A válaszát előre is köszönöm!
Rozi

Szakértőnk válasza a túlérett vagyok a koromhoz képest kérdésre

Kedves Rozi! Mivel nem fogalmaztad meg egyértelműen a kérdésedet, feltételezem, hogy arra keresed a választ, hogy hogyan szerezhetnél barátokat, illetve rendben van-e az, ahogy érzel és gondolkodsz. Valóban nagyon érettnek hangzik a gondolkodásmódod, látszik, hogy tudatosan igyekszel élni az életed, ami tényleg nem jellemző még a korosztályodra. Ez lehet ijesztő és irigylésre méltó is mások számára. A jó hír, hogy idővel a többiek is elérik majd ezt és akkor könnyebben szót értesz majd a kortársaiddal is. De jelenleg úgy tűnik, ez azért okoz számodra szorongást is (akár az alvásproblémák hátterében is állhat ez vagy hozzájárulhat). Talán érdemes volna jelezni a pszichológusodnak, hogy ezekről a témákról is szívesen beszélnél (ez egy terápiás cél módosítást igényel, de általában nincs akadálya). Úgy tűnik a leveledből, hogy igyekszel is jól kezelni a helyzetet: fontos hogy járj társaságba, hogy aktív legyél és nyitott és idővel el fog mélyülni barátsággá néhány ismeretséged.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor