Hogy segítsek magamon?

2016.11.11.
Üdv!
19 éves lány vagyok. Idén nyáron érettségiztem és végre kikerültem az iskolából amit utáltam. A 4 év alatt amíg oda jártam egyre jobban megutáltam a helyet. Pedig az iskolával nem volt gond a tanárokat is kedveltem. Próbáltam jó tanuló lenni de első év után már csak arra tudtam rávenni magam hogy egyáltalán bejárjak. Utolsó vben pedig rengetek igazolt és igazolatlan hiányzásom gyűlt össze. egyszerűen nem tudtam bejárni az iskolába. Esténként gyakran úgy aludtam el hogy a könnyek az arcomon folytak le..... alig volt lelkierőm ahoz hogy egyáltalán bemenjek az iskolába. Igazából nem is tudom nagyon megfogalmazni miért. Talán mert nem éreztem magam odavalónak. Gyakran lett olyan érzésem hogy nekem nem itt van a helyem.
Nagyon magányosnak éreztem magam. Egy nap feltűnt hogy magamhoz beszélek néha ha mélyen elgondolkodok. Még mostanában is gyakran jutnak eszembe dolgok amik lehangolnak....
Kitöltöttem itt a honlapon a teszteket és ezek szerint erős szorongásom van :(
Mégis mit csináljak hogy ne érezzem magam mindig egyedül? Az emberekben képtelen vagyok megbízni......
Tudok valahogy segíteni magamon. Nem szeretnék szakemberhez fordulni..... Csak segíteni szeretnék saját magamon.... De azt hogy csináljam?! Remélem érthetően fogalmaztam :) Válaszukat előre is köszönöm!

Szakértőnk válasza a Hogy segítsek magamon? kérdésre

Kedves Levélíró! Először is jó volna megfogalmaznod, hogy mitől is érezted azt, hogy nem vagy odavaló az iskoládba, és hogy milyen közegben, emberekkel, elfoglaltság közben éreznéd jól magadat. Az is jó volna, ha volna valaki, akivel tudsz nyíltan beszélni is erről, esetleg az észrevételei fontosak lennének számodra. A leveledből nem derül ki, hogy most másik iskolába jársz-e vagy dolgozol, de a második lépés az kellene, hogy legyen, hogy kitűzz magad elé rövidebb távú célokat, melyek elérése motiválna a következő célok kitűzésére. Illetve ezzel párhuzamosan hosszabb távú, de 5 éven belül reálisan elérhető célt is jó volna megfogalmaznod magadnak, amelyhez vezető lépéseket technikai szinten és időben is meg kell tervezni. Ezeket segítenek fenntartani a motivációt és energiát adnak a hétköznapokban. Szintén nem derül ki, hogy a szüleid észrevették-e a problémáidat, vannak-e barátaid, akikre számíthatsz Egy új társaságba való bekerülés, új kapcsolatok pl. szintén segíthetnek. Ha azonban a szorongás, lehangoltság minden erőfeszítés és a környezet támogatása mellett sem enyhül, akkor javaslom, hogy mégis fordul szakszerű segítségért egy pszichológushoz.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor