Most mit csináljak?

2016.08.25.
Még van egy hét az iskolakezdésig, de már most gyomorgörcsöm van. Szeretem az osztálytársaimat, csak félek, hogy elveszítem a barátaimat. Sokszor követtem el meggondolatlan döntéseket, beszóltam, amiért az előző iskolámban is mindenki ellenem fordult, nem szeretném, hogy ez még egyszer megtörténjen. Ez lesz a második évem a gimnáziumban.
De térjünk a tárgyra, az idegességem fő tárgyára. Az osztályban volt egy fiú barátom, akivel februárban nagyon összeveztem, mert ő elmondta nekem, hogy egy barátnőm az osztályban utál engem, annak az osztálytársamnak pedig azt mondta, hogy én utálom. A születésnapi bulimon, miután tisztáztam a csajjal a dolgot, ott mindenki előtt kérdőre vontam a fiút, hogy miért keverte a dolgokat össze... Úgymond leégettem mindenki előtt a bulimon. Tudom, nem kellett volna, de ideges voltam rá abban a pillanatban, és kicsúszott a számon.
Azóta úgy tűnt, kibékültünk, tisztáztuk a dolgokat, de igazán sosem lett ugyanolyan a barátságunk mint azelőtt. A suliban kezdtük elkerülni egymást, már nem ültünk egymás mellé azokon az órákon, ahol mindig, már nem hívtuk át egymást stb.
De nem ez bosszantott a legjobban, hanem az, hogy lecserélt! Ráadásul a legjobb barátnőmre. Hiába próbáltam elkerülni a fiút, mindig az történt, hogy beszélgettünk kb. 4-en órák előtt, köztük a legjobb barátnőm meg én is benne a beszélgetésben, jön a fiú, a legjobb barátnőmnek mintha megszűnne a világ, nem figyel többé a beszélgetésre, csak a fiúra. És tudom, hogy ugyanazt a szerepet tölti be most a fiúnál, mint amit én töltöttem be: korrepetálja azokból a tantárgyakból, amiből rossz, beszélget vele, mellé ül az órákon és ami a legjobban bosszant: azokat a titkokat, amit anno nekem mondott el, most a legjobb barátnőmmel osztja meg! És természetesen a legjobb barátnőm, hiába könyörgök, nem adja tovább ezeket az információkat. Egyébként biztos vagyok benne, hogy ők egyszer járni fognak, nem lehet véletlen, hogy folyton együtt lógnak.. Köztük több van, mint ami köztem és a fiú közt volt, de ez nem is probléma, csak ez a lecserélés meg a féltékenység..
Szögezzük le, nekem nem tetszett a srác, csak egyszerűen jó barát volt. Tehát rendkívül bosszant, hogy lecserélt a legjobb barátnőmre.
Most mit csináljak? Hogyan próbáljak kibékülni a sráccal, hogy újra ugyanolyan barátok legyünk? Egyáltalán megpróbáljam vagy inkább ne? Miért rabolja el folyton a barátnőmet? Hogyan győzzem le a féltékenységet?
Előre is köszönöm a választ!

Szakértőnk válasza a Most mit csináljak? kérdésre

Kedves Levélíró! A ti életkorotokban gyakran előfordul, hogy könnyebben változnak a kapcsolatok konfliktusok vagy élethelyzetek alapján. De egy kapcsolat javítására vonatkozó motiváció nem jó, ha a féltékenységből ered.Ha a fiú fontos számodra, akkor attól függetlenül, hogy kivel van még jóban, megpróbálhatod visszaépíteni a barátságotokat. De ne tedd ezt csupán sértett büszkeségből. Mérlegeld, hogy miért volt számodra fontos az ő bizalma (hogy megosztott veled titkokat), hogy kitüntetett a figyelmével (melléd ült)...stb. Megpróbálhatsz olyan tevékenységet kezdeményezni vele, ami új mindkettőtöknek, de közös érdeklődési területetek, így több időt tölthetnétek együtt. A iskolában pedig valószínűleg érdemes volna egy olyan technikát kialakítanod, ami segít számodra késleltetni azokat a reakcióidat, melyek mögött intenzívebb indulatok állnak (konfliktus esetén időt kell nyerned, hogy a viselkedésedet ne az indulataid irányítsák)

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor