Alvászavar

2016.05.17.
Kedves szakértő!
Segítségét szeretném kérni!
Hetek óta alig tudok aludni! Akármikor próbálok (9-kor, 10-kor, 11-kor, stb.) nem sikerül. Pontosabban sikerül, de sok erőfeszítés árán. Mivel az ágyam az ajtó mellett van (és a másik oldalamon az öcsém ágya) minden este minimum 15x felülök, hogy nincs-e a konnektorba semmi, megnézem, hogy a konyhában lekapcsoltam-e a lámpát, meg az ajtót (mivel a bejárati ajtóra rá lehet látni a szobaajtón és mindkettőn van ablak látom a konyhaablakot is.) Ez úgy szokott kinézni, hogy felülök, megnézem a konnektort, kinézek a villanyra. Megint megnézem a konnektort, az ajtót, a konnektort, és a villanyt. Lefekszek. Megnézem van-e a párnám alatt (üvegben) víz és zsebkendő. Fordulok kettőt és újrakezdem, mert nem vagyok benne biztos, hogy minden rendben van-e. Aztán mikor meggyőződök róla teljesen, rájövök, hogy pisilnem kell. Ezért felmegyek a konyhába, onnan a fürdőszobába. Wc-zés után benézek az utcai szobába. Megnézem, hogy beesett-e valami az ágy mögötti sarokba (vagy nem is tudom miért, de megnézem.) . Lekapcsolom a villanyt és még 5x visszanyitok, hogy tuti lekapcsoltam-e. Kimegyek a konyhába, megnézem kikapcsoltam-e a telóm. Megnézem az időt. Lekapcsolom a villanyokat. Elindulok lefelé, de még 3x visszamegyek és leellenőrzöm az időt, a villanyt és a telefonom. Útközbe megnézem a másik fürdőszoba villanyát, hogy az is le van-e kapcsolva és van-e wc papír. (Néha még a macskát is vissza kell kergetnem a konyhába). Utána visszafekszem és kezdődik előröl. Általában még a redőnyt és a függönyt is leellenőrzöm, hogy jól áll -e .
Már nem csak a szüleimet (akik felettem alszanak a galérián) idegesíti, hanem engem is. És mégse bírok magamon uralkodni. Van mikor 1-2 órán át nem bírok elaludni.
Nem tudom mit tegyek! Szerintem paranoiás vagyok, vagy valami hasonló és nem tudom, hogy kezeljem, mert igazából elég jól ki tudom kúrálni magam az ilyenekből. Már 2x sikerült. Egyszer felismertem a saját depresszióm és úgy 4 alkalommal elmentem szakemberhez, de őszintén semmit nem értem el vele. Csak annyit, hogy a legjobb barátnőről panaszkodtam. Utána inkább nem jártam, mégis sikerült "kikúrálnom" magam, mert rengeteg tippet találtam a KamaszPanaszon. Rá pár hónapra kialakult egy kisebb testképzavarom. Erről nem szóltam senkinek, de sikeresen túlléptem ezen is.De ezen ami most van nem megy! Kérem segítsen! Előre köszönöm!

Szakértőnk válasza a Alvászavar kérdésre

Kedves Levélíró! A probléma nem alvászavarnak tűnik, hanem szorongásnak, ami úgy tűnik kényszercselekvésekhez vezet téged és most már akadályozza a hétköznapi életviteledet. Az is előfordulhat, hogy a korábbi problémáid és a mostaniak is ugyanoda lehetnének visszavezethetőek, de ehhez nem elegendő 4 alkalommal felkeresni egy pszichológust (sajnos sem varázslók, sem szerelők nem vagyunk, számos probléma van, melyek hetek, hónapok vagy akár csak évek alatt oldódik meg-nem a páciens, hanem a probléma jellege miatt). Azokban az esetekben,amikor valamilyen probléma, tünet megzavarja a hétköznapi viselkedésünket és nem vagy csak nehezen tudunk kontrollt gyakorolni fölöttük, akkor mindig javasolt szakemberhez fordulni. Valószínűleg hiába javasolnék tippeket a megfelelő alvási szokások kialakításához, nem hatnának addig, amíg a szorongás háttere nem változik meg.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor