Mit válasszak?

2016.03.08.
Kedves Doktornő!
A kérdésem lehet, hogy kicsit még korai, de igazából rengeteg fejtörést, és stresszt okozott már nekem, szóval gondoltam nem veszítek vele, ha tanácsot kérek Öntől.
Tizenhárom éves vagyok, hetedikes, és lassan szóba került a pálya választás. Hogy hogyan tovább? Nekem igazából az a problémám, hogy három felé húz a szívem, és hiába írok pro-kontra listát, vagy filozofálgatok az előnyeikről mindig visszajutok a kiindulási ponthoz. Kéttannyelv, dráma, kontra művészeti. A szüleim foggal körömmel ragaszkodnak az elsőhöz, két nyelv vizsga, DSD, ÖSD. Igazán profi tagozat. Viszont az éneklés is közel áll a szívemhez, bár szorongok, ha színpadra lépek, a végére egészen beleélem magam az adott dalba amit egy egész osztály előtt kell elénekelnem, ha családtagokról van szó nem szorongok ennyire (nincs izzadás, nem remegek mint a kocsonya, és nem is dadogok). Ha színházba megyek rögtön otthon érzem magam, elvarázsol az a sok díszlet, a színészek, ahogy odaadják a lelküket a közönségnek... Tovább ugorva a művészeti a rajzolásból eredő hóbortomnak köszönhetem, lenyugtat, és az eredmény olykor nekem is tetszik. Ezeken kívül az érdeklődésem átterjedt a fotózásra, a pszichológiára, és a nyomozásra is. Ön szerint mit kellene választanom? Hogyan juthatnék döntésre?

Szakértőnk válasza a Mit válasszak? kérdésre

Kedves Levélíró! Érdemes lenne utánanézned, hogy a számodra vonzó, de egyelőre még hobbi szintű érdeklődési köreiddel iskolán kívüli rendszerben milyen lehetőségeid volnának (pl. rajzolást, éneklést, színészetet vagy fotózást) tanulni.Ha egyébként van nyelvérzéked, szívesen tanulnál nyelveket (és nem csupán a szüleid elvárásának szeretnél megfelelni), és az adott iskolában vagy a közelben volna lehetőséged kipróbálni magad a művészetek terén, akkor az érettségi után valószínűleg ugyanolyan könnyen tanulhatnál tovább abban az irányban,ami valójában érdekel. Esetleg érdemes volna felkeresned a helyi pályaválasztási tanácsadót, hogy a készségeid alapján további támpontokat kaphass.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor