Barátság???

2015.12.23.
Kedves szakértő!
Segítséget szeretnék kérni.
Pár napja összevesztem a legjobb barátnőmmel...egy kép miatt. Direkt kértem, hogy ne rakja fel, felrakta.... Annyira kiakadtam, hogy skype-n kérdőre vontam. Innentől, persze mindent egymáshoz vágtunk... régi fotókat, eseményeket, hibákat. Tudom, nem ez volt a legjobb megoldás, de már nem bírtam, hogy mindig sakkban tart, ezért egy tavaly év kezdeti sértődését is felhoztam. De azért nem csak én tettem ilyet. Kiderült sok dolgot (főleg amit őt tett) képes elfelejteni. Például azt, hogy folyamatosan egy fiúval piszkál. Neki ez mind kiesett,de az, hogy egyszer én is piszkáltam, na az megmaradt!
A végére összevesztünk, vagy szüneteltetjük a barátságot... nem értettem mit akar. De persze ezt rögtön el kellett mondania egy-két embernek, mert a veszekedés után pár perccel egy közös barátunk rákérdezett, hogy min vesztünk össze. Én meg szépen lekoptattam őt is.
Mikor már nem bírtam ráírtam az egyik barátnőmre. Elpanaszoltam neki röviden mi történt. Ő meg csak röhögött. Főként azért mert már 2 hónapja mondja, hogy nem kéne vele barátkoznom, mert folyton irányít. A másik ok, hogy hogy lehet ilyen...
Nagyon rosszul esett a kép. Meg minden.
Most minden olyan üres... A legjobb (vagyis volt legjobb) barátnőm rögtön elkezdett olyannal barátozni akit nekem folyton kibeszélt (mert az a lány rámászik a szerelmére). Már ott is aludt. De ebből tudom, hogy nem csak nekem van lelkiismeretem. Ugyanazokat csinálja vele, mint velem... (Hülye arcot sminkel, hot-dog-ot csinál, stb.)
Nagyon nagy lelkiismeret furdalásom van a történtekért, viszont nem én leszek az aki bocsánatot kér! Idáig minden (kisebb - nagyobb) veszekedésnél én kértem bocsánatot, még akkor is, ha ő volt a hibás! Ebből elegem van! Azért van ilyen nagy arca, mert tudja, hogy én úgy is bocsánatot kérek! De most nem!
Ön szerint mit kellene tennem? Kibéküljek vele? Várjam meg amíg ő jön oda? Vagy hanyagoljam ezt a barátságot (ahol nincs egyenlőség)?

Szakértőnk válasza a Barátság??? kérdésre

Kedves Levélíró!

Fontos lenne tisztáznod magadban, hogy miért van szükséged erre a kapcsolatban valójában és hogy jól érzed-e benne magad.

Egy valódi barátságba, amikor mindkét embernek fontos egy kapcsolat, akkor nem feltétlenül kell "egyenlőségnek" lennie, hiszen van, hogy a barátok kiegészítik egymást, és nem szükséges mérlegelni, hogy ki hányszor kért bocsánatot vagy vétett hibát. A konfliktus után őszintén lehet beszélni az érzésekről és van megbocsájtás. Ha viszont nem valódi barátság egy kapcsolat, hanem érdeken alapul, céllal jön létre, nincs megbecsülés a másik fél irányába, akkor nem valószínű, hogy energiát érdemes befektetni a fenntartásába. A kérdésekre a választ talán könnyebben megkapod, ha személyesen próbáljátok meg tisztázni a helyzetet és ha azt látod, hogy ő is szán energiát a kapcsolatotokra, akkor lehet érdemes elgondolkodnod azon, hogy milyen módon tartjátok fenn és ápoljátok azt, ami közöttetek fontos.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor