Hogyan tudnék megváltozni?

2015.11.29.
Szóval nem is tudom hogy kezdjek bele. Van egy olyan kényszerem hogy állandóan hazudok. Nem csak a szüleimnek hanem a barátaimnak és mindenki másnak is különböző dolgokban. Egy olyan ember sincs az életemben akinek ne hazudtam volna minimum egyszer és ez borzasztóan megrémít. Úgy érzem mintha mindig egyszer mélyebbre esnék egy gödörben. A barátaimnak már feltűnt és emiatt úgy érzem elfordulnak tőlem de nem tudom őket hibáztatni. Miután megtörténik azonnal megbánom, és borzasztó bűntudat gyötör. De valamiért mindig megtörténik újra és újra. Olyan mintha egy végetnemérő mókuskerék lenne. Nagy dolgokban is hazudtam, és nem tudom mi tévő legyek ez ügyben. Szeretnék megváltozni de nem tudok kihez fordulni, nem tudom mit tegyek. Mióta elkezdődött a gimnázium (3 éve) történik ez, és jelenleg egy senkinek érzem magam emiatt. Tudom hogy interneten keresztül nem könnyű segítséget adni, de senkinek sem merem bevallani vagy megbeszélni a dolgokat. esetleg tudna segíteni?

Szakértőnk válasza a Hogyan tudnék megváltozni? kérdésre

Kedves Levélíró!

Leveled alapján úgy tűnik számomra, hogy annak idején szerettél volna más képet mutatni magadról, mint amilyen vagy (figyelemfelkeltésből, önelfogadtatásból...stb.), aztán valószínűleg belebonyolódtál a saját hazugságaid hálójába, amiből valóban nehéz szabadulni.

Először is jó volna tisztázni magadban, hogy mi a célja a hazugságaidnak, miért fontosak számodra, és azon változtatni. Ha megszűnik a hazudozás oka vagy célja, akkor okafogyottá válik maga a tevékenység. Emellett meg lehet próbálni tisztázni a valótlanságok közül azokat, melyekkel kapcsolatban úgyis kiderül idővel az igazság. Persze egy ideig a következményeket viselned kell, de rövid idő alatt "egyenesbe kerülhetsz".

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor