Identitás zavar, flusztrált állapot

2015.10.22.
Kedves Kamaszpanasz!
16 éves fiú vagyok és egy elég érdekes kérdéssel fordulnék Magukhoz. A kamaszkoromat gyakorlatilag végigkísérte egy identitás zavar, tehát periodálisan egyszer a lányok, egyszer a fiúk érdekeltek, erről viszont olvastam, hogy ilyen korban normális. Most egy lánnyal nagyon jóban lettem, találkozgatunk is, remélem, hogy kialakul közöttünk egy kapcsolat, tényleg csak egy hajszál van közte.
Azonban emiatt a kamaszkori krízis miatt most nagyon flusztrált vagyok, sokszor visszagondolok arra az időszakra és teljesen felkavar. Az is, ha esetleg itt-ott látok (pl.: plakáton, újság stb.) férfi testet és elgondolkozom, hogy ez régebben még lehet, hogy izgatott volna, sőt az is átfut az agyamon, hogy vajon most is izgat-e és ezzel teljesen zavart állapotba kerülök.
Ezek a zavart gondolatok eltűnnek maguktól? Igazából leírhatatlan a dolog.. Mi okozza ezt? Ugye nem vagyok affajta "rejtett homoszexuális"? Mert fiúval egyáltalán nem gondolkodtam soha kapcsolaton, tehát anno is csak testileg izgatott.
Köszönöm előre is!

Szakértőnk válasza a Identitás zavar, flusztrált állapot kérdésre

Kedves Levélíró!

A kamaszkorod 16 évesen még nem ért véget feltehetően, tehát még mindig normálisnek tekinthetőek a szexualitásoddal kapcsolatos gondolatok. Gyakran elfprdulnak homoerotikus fantáziák, álmok anélkül, hogy valóban homoszexuális beállítódásról beszélhetnénk.

Most azt javasolnám, hogy próbálj a realitásban meglévő kapcsolataidra koncentrálni, megélni az érzelmeidet a hétköznapokban, nem csupán a fantáziáidban, és a tapasztalataid valószínűleg megválaszolják majd az önmagadra vonatkozó kérdéseidet. Ha a későbbiekben mégis szorongást keltőnek érzed a szexualitásod kérrdését, akkor javaslom, hogy keress majd fel egy pszichológust személyesen is.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor