Felhők felettem

2015.08.05.
Tisztelt Kamaszpanasz!
Az a helyzet, hogy eléggé felhősnek érzem az eget felettem. 16 éves lány vagyok és van két pici tesóm. A szüleim elváltak, nevelőapukám van. Nincs vele semmi baj, csak egy kicsit rendmániás, viszont nagyon zavar a hozzáállása néha a dolgokhoz: pl. Ha valamit nem csinálok meg (nem direkt, hanem mondjuk lóg a belem, vagy-ami gyakoribb-elfelejtem) akkor már rögtön reménytelen eset vagyok, meg hiába beszélt nekem, nem használt, őt már nem érdekli, meg rendetlen vagyok... Meg persze mindig azt mondják, hogy lusta vagyok( jó persze el tudok ücsörögni a szobámban mondjuk egy jó filmmel, vagy egy izgalmas könyvvel) de többször volt már olyan, hogy ők elmentek itthonról én meg kisuvickoltam a teljes lakást egyedül, most a nyári-szünetben pedig szinte mindig én mosogatok, meg rendezkedek... Jó pár dolgot tényleg elfelejtek minden nap, de ez nem tudom mitől lehet( pl kinyitni az ajtót zuhany után, meg kiteregetni, levinni a szemetet meg ilyenek) aztán eszembe jutnek de akkor már késő... Nem tudom mitől lehetek ilyen feledékeny, ezt is szeretném megkérdezni, hogy mitől lehet! Aztán még mindezek tetejébe még az igazi apukám is el akar hívni magához a nyáron, de én nem szeretnék menni, viszont nem tudom hogy utasítsam vissza, mert nem akarom megbántani.
Szóval ezek az én felhőim... Nem tudom mit tehetnék?
Várom válaszát!

Szakértőnk válasza a Felhők felettem kérdésre

Kedves Levélíró!

A serdülőkori feledékenység normális jelenség: az lehet az oka, hogy sokminden más és számotokra fontosabb dolog jár a fejetekben, illetve más a fontossági sorrendetek, mint a felnőtteknek. Próbálj meg listát írni az elvégzendőkről a szüleiddel együtt akár, úgy néhány konfliktushelyzet elkerülhetővé válik, illetve látják rajtad a motivációt, hogy szeretnél megváltozni.

Az édesapáddal érdemes lehet valamilyen kompromisszumot kötni: ami miatt te nem szeretnél menni hozzájuk kiküszöbölhető-e mondjuk rövidebb látogatással. Ha tudsz erről beszélni anyukáddal, és köztük kielégítő a viszony, akkor kérheted az ő segítségét is. 16 évesen jogod van eldönteni, hogy szeretnél-e menni hozzá és nyugodtan megfogalmazhatod felé, hogyha más formában szeretnéd tartani vele a kapcsolatot. (A fontos, hogy ne szemrehányásokból álljon ilyenkor a kommunikáció, hanem annak őszinte megfogalmazásából, hogy mit és hogyan szeretnél megváltozatatni.)

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor