Szorongás...

2015.05.14.
Üdvözlöm! Ahogy azt a kérdésem címében is írtam, az én problémám a mindennapos szorongás. A szűk családon és pár barátomon kívül egyszerűen nem tudok felengedni, ellazulni senkivel,de összességében annyira zárkózott vagyok, hogy gyakran úgy érzem még ez a pár ember se ismer igazán... Ez alatt meg látom a kortársaimon, hogy milyen fesztelenül tudnak szórakozni, meg ismerkedni, beszélgetni, nekem meg (sajnos) folyton, de tényleg minden helyzetben az az első gondolatom, hogy "mit fog(nak) gondolni..." és ettől kezdek megőrülni, szörnyen idegesít. Szeretnék megszabadulni ettől a szorongástól, de már nincs ötletem, h hogyan sikerülhetne...(annyi még fontos lehet, h 18 éves vagyok, tehát elvileg már túl vagyok a kamaszkori zárkózáson...elvileg...) Tudna ötletet adni, mit csináljak, vagy pszichológushoz kéne fordulnom? Mert már tényleg nagyon szeretnék ettől megszabadulni. Válaszát előre is köszönöm.

Szakértőnk válasza a Szorongás... kérdésre

Kedves Levélíró!

Pszichológushoz fordulni sosem rossz ötlet, ha úgy érezzük, hogy nem boldogulunk az életünk valameilyen területével. Lehet, hogy nem is lesz szükség a hagyományos értelemben vett pszichoterápiára, hanem néhány segítő beszélgetés is eredményt hozhat. Tehát mindenképpen jó ötletnek tartom egy személyes beszélgetés lehetőségét.

A zárkózottság egyébként személyiségbeli jellemző is lehet, illetve kiváltó tényezőket követően is jelentkezhet. Az előbbi esetében .segíthet pl. a viselkedésterápia (olyan viselkedési formák beépítése, melyek ellensúlyozhatják a személyiségjegyeket), az utóbbiban a kiváltó ok feloldása segítheti elő a kialakult viselkedésforma megváltozását.

A mindennapokra pedig érdemes lehet kitűzni magad elé olyan célokat, hogy miben szeternél megváltozni, de ezeket nagyon konkrétan kell megfogalmazni és kisebb lépésekre bontva megvalósítani, hogy ne szembesülj azzal a problémával, hogy nem tudsz megfelelni a saját célkitűzésednek amiatt, hogy túl nagy dolgot vársz el magadtól.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor