meleg testvér

2015.01.28.
Jó napot kívánok!
Tisztelt Szakértő!
Én egy 24 éves fiú vagyok. Van két öcsém. A nagyobbik márciusban tölti a 18-at, a kisebbik ősszel töltötte a 13-at. Az idősebbik öcsém és köztem meglevő "nagyobb" (kb. 6,5 év) korkülönbségnek hála kisiskolás (1-2. osztályos) korától rövidebb (10-15 perc)-hosszabb (akár 2-3 óra) ideig nagyon sokat vigyáztam én rá így egy nagyon szoros viszony alakult ki közöttünk. NEM CSAK TESTVÉREK HANEM LEGJOBB HAVEROK IS VAGYUNK. Többek között ennek is köszönhető, hogy néhány évvel ezelőtt elmondta Nekem, hogy ő a fiúkhoz vonzódik. A szüleinknek mai napig nem mondta meg. Ennek okai: édesapánk nagyon megveti és idegbetegként tekint a melegekre; sajnos édesanyánk is elutasító a homoszexuálisokkal szemben (bár ő azt elismeri, hogy ez nem betegség).
Nem sokkal azután, hogy Nekem elmondta a dolgot, összejött egy fiúval. Első néhány hétben semmi probléma nem volt. Ezután a fiú hazavitte bemutatni a barátját -azaz az öcsémet- a családjának. Nagyon durva beszólások tömkelege irányult a fiuk felé. E közben elkezdte a fiú nyaggatni az öcsémet, hogy mutassa már be Őt a szüleinknek. Az öcsém ezt (szerintünk) érthető okokból nem akarta -vagy inkább nem merte- teljesíteni. A kapcsolatnak kb. 3-4 hónap után vége lett. Azóta már van egy újabb kapcsolata. Ez már majd 1,5 éve tart. A fiú szülei elfogadták a gyermekük másságát és elfogadták az öcsémmel levő kapcsolatát is. Sőt a fiú már be is mutatta a szüleinek az öcsémet. Most már viszont Ő is azt akarja, hogy mutassa az öcsém őt be a szüleinknek. Egyébként fiú tudja, hogy a szüleinknek mi a véleménye a melegekről, de mégis egyre nehezebben tűri a titkolózást. Az öcsém lassan megint kezd két tűz közé kerülni. Ezt lényegében én a hangulat változásain is látok. Mihelyst elindulunk itthonról, a hangulata egyre jobb lesz, de minél inkább közeledünk ahhoz hoz haza érkezzünk -vagy inkább szüleink haza érkezéséhez- a hangulata egyre rosszabb. Nekem is barátnőm. Jelenleg még én is (sajnos) itthon élek. A nyári szünetre az öcsém és a barátja is betölti a 18. életévét, pont azért már arra is gondoltunk, hogy mivel mind a 4-en nappali tagozatos diákként dolgozunk, de külön-külön sajnos nem tudunk albérletet bérelni, de közös összefogással igen és így külön tudnánk költözni. (Ezt nem akadályozhatná meg a szülők.)
Ön szerint mennyiben megoldható, hogy az öcsém mielőbb kikerüljön a két tűz közül? Ön szerint jobb lenne ha elmondaná a teljes igazságot a szüleinknek? (Annak ellenére, hogy tudja, hogy mind a kettő egyértelműen elítéli a másságot.) Ön szerint jó ötlet-e, hogy nyáron lényegében külön költözzünk, hogy ezzel lényegében időt "nyerjen"?
A megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Szakértőnk válasza a meleg testvér kérdésre

Kedves Kérdező!

A legfontosabb, hogy a döntést az öccsének kell meghozni, hiszen ő vállalja majd a következményeket!

Sok mindent érdemes mérlegelni:

-mennyire viselné meg a szüleik elutasítása, ami akár szélsőséges is lehet,és ebben az esetben pl. elkezdené-e hibáztatni a barátját azért, hogy megromlott a kapcsolata a szüleivel (erre rámehet a kapcsolat)

-mennyivel lenne rosszabb a helyzet, ha lebukik

-el tudná-e magát tartani (továbbtanulást és egyebeket is figyelembe véve), ha elköltözik

Ami biztos, hogy a másság felvállalását nem érdemes kikényszeríteni, ha az érintett nem áll rá készen. De idővel ahhoz, hogy kiegyensúlyozott életet tudjon élni az öccse, túl kell majd rajta esnie. Azt kell eldöntenie, hogy mikor.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor