A szüleim előtt szorongok. Hogy győzzem ezt le?

2014.07.13.
Az lenne a problémám, hogy 17 vagyok és nagyon mennék bulizni. Tudom, van még időm kitombolni magam az életem során, de úgy gondolom ki kell használnom ezeket az éveket is.
A dolog ott kezdődik, hogy mikor el szeretnék menni egy bulira és engedélyt kérek anyukám rögtön elkezd faggatni, hogy kikkel-hol-mikor-stb-stb. Nyilván tudni szeretné kikkel vagyok, stb. Viszont bennem ez egy olyan szorongást idéz elő, hogy nem merem felhozni a bulit, hanem lemondom pár nappal előtte. Egyszerűen félek ilyesmit mondani, mert nem szeretem ha vájkálnak a magánéletemben. Azonban ezen kívül egy magabiztos ember vagyok. Tudom, butaságnak hangzik, de segítséget kérek. Mit tegyek? Beszéljek vele/velük erről és megoldódik?

Szakértőnk válasza a A szüleim előtt szorongok. Hogy győzzem ezt le? kérdésre

Kedves Levélíró!

Teljesen természetes és érthető, hogy 17 évesen egy kicsit nagyobb térre, több magánéletre vágysz. Ugyanakkor, az is érthető, hogy a szüleid aggódnak érted és szeretnék tudni, körülbelül mi lesz veled az este folyamán. Biztos vagyok benne, hogy ez a két igény nem teljesen összeegyeztethetetlen egymással! Gondolj csak bele, azzal, ha elmondod nekik, hol és kikkel leszel vagy akár megígéred, hogy telefonon elérhető leszel, felhívod őket, hogy minden oké és megmondod, mikorra érsz haza, bár rövidebb távon tényleg feláldozod a magánéleted egy kis részét, de utána ott lesz az egész buli arra, hogy kiélvezd a szüleid nélkül azt a magánéletet és szabadságot, amire vágysz. Konkrétumokat úgysem tudnak az alapján, amit előre elmondasz, így még mindig a te kezedben marad a kontroll azzal kapcsolatban, hogy mit osztasz meg velük. Megpróbálhatsz esetleg beszélni is velük erről a problémáról, elmondani, hogy nagyon zavar, hogy ennyi mindent tudni akarnak, szeretnél kicsit nagyobb mozgásteret és megkérni őket, hogy találjatok ki valamiféle kompromisszumos megoldásokat az ilyen helyzetekre, hogy ők is el merjenek engedni és te is jobb érzésekkel indulj neki.

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor