Csak fáradtság, vagy valami baj van?

2014.03.05.
Kedves Doktornő! 16 éves lány vagyok, kilencedikes. Nagyon fáradtnak és túlterheltnek érzem magam mostanában, és hát igazából már évek óta. A családban is sok a probléma, meg a suliban is nagyon kell teljesíteni, és folyton gondolkodnom kell, mindenféle bonyolult, elvont dolgon, mert ezek a gondolatok állandóan visszajönnek. Nagyon érzékeny is vagyok, rengeteg mindent észlelek, amit más nem, és olvastam az úgynevezett highly sensitive person-ről, és szerintem én olyan vagyok. Az utóbbi években rengetegszer voltam depressziós (visszatérő depresszió volt a diagnózis), és nagyon sokat szorongok is. Én tényleg nagyon próbálok küzdeni ellene, pszichoterápiára is járok, de gyakra úgy érzem, túl sok, és fogalmam sincs, mit tegyek, hogy enyhítsek ezen.
A lényeg, hogy az utóbbi hetekben többször is megtörtént, hogy valaki beszélt, én pedig figyeltem rá, néztem a száját, ahogy a szavakat formálja, és nem értettem belőle semmit. Mintha valami idegen nyelven beszélne. Ez csak néhány másodpercig tartott, és olyan furcsán éreztem magam közben, mintha csend lenne körülöttem, és a csenden keresztül mégis átjönne egy kicsit tompán az összes külső zaj. Ez azt hiszem, kétszer történt meg, viszont idegen nyelven (angol és németórán) többször is, pedig jól beszélem mind a két nyelvet. A szavakat amúgy érteném, egyszerűen csak valahogy mintha az agyam abbahagyná a kódolását a hangoknak, és a szavak elvesztik a jelentésüket, csak egy sor hang lesz belőlük, teljesen értelmetlen, ismeretlen zagyvaság. Ez is olyan 5-1O másodpercig tart, és ha megismétlik a mondatot, gond nélkül megértem. Mostanában olyan is többször volt, hogy a szavakat értettem (magyarul) , de nem tudtam összerakni a mondatot, az agyam egyszerűen lemondott arról, rájöjjön a mondat értelmére, viszont a szavakat külön-külön értettem, vagy legalábbis ismerősek voltak. Ez is rövid ideig tartott, néhány másodpercet. Minden alkalommal nagyon rossz hangulatban voltam és fáradt is voltam. Én egyébként jó vagyok szövegértésből, a magyar a kedvenc tárgyam és az idegen nyelvek is jól mennek. Azt szeretném kérdezni, hogy fel lehet ezt írni a túlterheltség számlájára (vagy mondjuk arra, hogy annyira elegem van, hogy az agyam egyszerűen megtagadja a további információ bevitelt egy kis időre), vagy lehet valami komolyabb gond?
Előre is köszönöm válaszát,
Cili

Szakértőnk válasza a Csak fáradtság, vagy valami baj van? kérdésre

Kedves Cili!

Nehezet kérdezel.. El tudom képzelni, hogy ha nagyon el vagy fáradva, akkor előfordulhat, hogy az agyad egy időre kikapcsol (nem tudsz koncentrálni). Kérdés, hogy mi áll ennek a nagyfokú fáradtságnak a hátterében. Persze, biztosan sokat kell tanulnod, de mellette mennyit pihensz? Van-e hobbid, vagy bármi olyan tevékenység, amikor lazíthatsz? Milyen az étvágyad? Sportolsz-e?

Ha nem történt meg eddig, akkor célszerű volna sort keríteni egy általános vizsgálatra és vérkép ellenőrzésre (házirvos). Ha ő úgy ítéli meg, akkor tovább küldhet további vizsgálatra is (pl. gyermekpszichiátriára).

Üdvözlettel:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor