Hogyan lehetnék spontánabb, hogyan ismerkedjek?

2014.01.20.
Nagy problémám, hogy végtelenül nehezen ismerkedem. Egyáltalán nem tudom elengedni magam, csak a barátaim, a családom társaságában vagyok laza és teljesen önmagam. Hogyan tanuljak meg ismerkedni, nyíltabb, spontánabb lenni? Elolvastam itt, ezen az oldalon néhány szociófóbiáról szóló cikket. Szinte minden "tünet" igaz volt rám, és ez nagyon megijesztett! Mit tegyek? Keressem fel az iskolai pszichológust? Mert ezt egyedül nem tudom megoldani.
Valamint, miről beszélgessek egy idegennel, egy iskolatársammal, netán azzal a fiúval, aki megtetszett? Teljesen leblokkolok, és képtelen vagyok reagálni, a hangom fekvése megváltozik (én csak "jó kislány-hangnak" hívom, bezzeg a barátaim körében teljesen máshogy beszélek), és nem tudok semmit se mondani. Nem lehet az ismerkedés során sokszor kijátszani a "milyen filmeket/zenéket/könyveket szeretsz?", "van testvéred?" "mi a hobbid?" kártyákat - tőlem viszont ennyire futja, egyszerűen nem tudok mit mondani. Az időjárás téma pedig a legkínosabb "vésztartalékja" az embernek.
Poénokat se tudok elsütni, pedig, ha nem vagyok idegenekkel együtt, szeretek beszélni, a humoromat sem tartják rossznak, de ha nincs meg a bizalom, a baráti hangulat, képtelen vagyok poénkodni - pedig tudom, hogy ezek segítenének a feszengő hangulat feloldásában.
Mit tegyek ezek ellen? Nem akarok unalmas, üres embernek látszani.
Előre is köszönöm a segítő választ, egy kétségbeesett 16 éves lány.

Szakértőnk válasza a Hogyan lehetnék spontánabb, hogyan ismerkedjek? kérdésre

Kedves Levélíró!

Biztos vagyok benne, hogy nem látszol unalmas, üres embernek! Legfeljebb kicsit merevnek látnak vagy gyanús nekik, hogy zavarban vagy és kíváncsiak lesznek, milyen lehetsz, ha feloldódsz. Jó ötletnek tűnik, hogy felkeresd az iskolapszichológust! Addig is, megpróbálhatnál gyakorolni, tudatosan belemenni olyan helyzetekbe, melyekben kicsit szorongsz, de még elbírsz vele. Figyeld meg, másokon hogy látszik, amikor zavarba jönnek és amikor a saját zavarod miatt kezdenél aggódni, tereld el róla minél gyorsabban a figyelmedet. Segíthet az is, ha kisebb jelentőséget tulajdonítasz egy-egy társas megmozdulásnak. Ne vedd túl komolyan, nem múlik rajta lényegében semmi, hiszen ismeretlenekről van szó, akik csak lehetséges haverok/barátok. Beszélgess velük úgy, mint bárki mással!

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor