Állandóan a szám rágom

2013.08.21.
15 éves lány vagyok és folyamatosan így kényszeresen rágom a számat belülről. Ez kb ovis koromban kezdődött szüleim mindig mondták, hogy de csúnya, hogy húzogatom a szám de úgy voltak vele, hogy kinövöm. Hát idáig nem nőttem ki. Állandóan tiszta seb a szám meg vérzik belülről és valami olyat olvastam, hogy ettől akár szájrákot is lehet kapni. Ez igaz? Bárhogyan próbálom nem tudom abba hagyni. Mindig egyszer csak azon kapom magam, hogy azt csinálom már észre se veszem.

Szakértőnk válasza a Állandóan a szám rágom kérdésre

Kedves Levélíró!

A száj belső felének rágása rossz szokás, és ugyan nem igaz, hogy ettől közvetlenül rákos betegség alakulhatna ki, de nyilván nem szerencsés, ha a szájüregedben folyamatosan nyílt sebek vannak. (Hiszen eekz behatolási kapuk a kórokozók számára.) Pluszban tényleg esztétikaliag sem túl szerencsés,hogy húzgálod a szádat.

Neked kell átgondolni, hogy szeretnéd-e abbahagyni a rágcsálást. Ha a válasz igen, akkor muszáj lesz erre külön, folyamatosan figyelned. Ha azon kapod magad, hogy ismét rágod a szádat, akkor hagyd abba rögtön. Megpróbálkozhatsz azzal, hogy pl. rágózol, ami talán megelőzi a rágcsálást. Te tudod megszüntetni a problémát, sok odafigyeléssel és türelemmel.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor