Főoldal / Szakertő válaszol / Lelki problémák  / Hogyan lehet legyőzni a h...
  

Hogyan lehet legyőzni a hipochondriát?

ora 2013-02-19 20:52:06
Nagyon félek a betegségektől legfőképp azoktól amik hányással, hasmenéssel járnak. Télen néha annyira pánikolok hogy sírógörcsök jönnek rám és semmi nem tudja elterelni a figyelmemet. Mindig keresem magamban a betegséget. Félek hogy annyira bebeszélem magamnak hogy beteg vagyok hogy valami tényleg elő fog jönni rajtam. Anyukámat kértem hogy menjünk el orvoshoz a problémámmal de nem vesz komolyan és azt mondja hogy felesleges és hogy úgysincs semmi bajom. Én tudom hogy nincs semmi bajom és hogy csak a hipochondria miatt van hányingerem mindig de nem tehetek róla. Nem tudom legyőzni egyedül. Mit tegyek?

Szakértőnk válasza a Hogyan lehet legyőzni a hipochondriát? kérdésre

Kedves Levélíró!

Elképzelhető, hogy a betegségektől való félelmed a szorongás egy megjelenési módja  vagy olyan lelki problémák jelennek meg testi szinten, melyeket valamiért igyekeznél távol tartani magadtól. Gondold át, lehet-e ilyesmiről szó! Segíthet, ha olyankor, amikor rosszul vagy, megkérdezed magadtól, éppen mi jár a fejedben és milyen érzések kapcsolódnak a gondolatokhoz. Így eljuthatsz olyan lelki problémákhoz, melyekkel mindenképpen érdemes lenne foglalkoznod és talán hasonló módszerrel arra is rájöhetsz, mi fokozza a szorongásodat. Érdekes lehet, hogy milyen helyzetbenjelenik meg intenzívebben a félelmed és mitől enyhül. A szorongás csökkentésében segíthet még az intenzív sportolás is, esetleg érdemes lenne kipróbálnod.

Beszélj anyukáddal erről, mondd el neki, hogy tényleg komoly nehézséget az életedben ez a szorongás és szükséged lenne segítségre, hogy meg tudj bírkózni vele. Amennyiben úgy érzed, kérd bátran személyesen is pszichológus segítségét is, hogy együtt megfejtsétek a rosszulléteid hátterében rejlő lelki folyamatokat és hatékony segítséget kapj a probléma megoldásához.

Hajrá!

 Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések