hogyan lesz belőlem orvos?

2013.01.16.
jó napot. én eldöntöttem hogy orvos szeretnék lenni. nem vagyok sajnos reál beállítottságú, de annyira nagyon szeretnék orvos lenni, hogy csak erről ábrándozom. külön tanárhoz járok biológiából(bme vegyészkarra jár a lány), és annyira komolyan vesszük, hogy van, amikor a lány felhív engem pl. egyik nap délután ötkor és kéri, hogy miben tér el az rns szintézise a dns képződésétől? stb. és akkor rögtön válaszolnom kell. nagyon szigorú, de örülök neki, mert így legalább hajt és nem lustulok el. :)
azt szeretném kérdezni, hogy hogy lehet valakiből háziorvos? mert utánanéztem, hogy 6 év az orvosi, és utána még 5 év, mire szakorvos lesz az ember. még nem döntöttem el, melyik szakirány érdekel, mert a pszichiátria nagyon foglalkoztat, szeretem a pszichológiát, de ugyanúgy érdekel a szülészet és nőgyógyászat meg a gasztroenetrológia is. (biztos h nem ismerem az összes szakirányt, de sztem nem baj.) és azon is gondolkodtam, hogy kifejezetten gyerekorvos szeretnék lenni, de nem értem, hogy lesz valakiből háziorvos? az az orvosi után rögtön mehet egy körzetbe? vagy minden háziorvosnak van szakirányú végzettsége, csak abbahagyja? vagy hogy van ez? mert nem értem.
a belgyógyászat is érdekel, de azt hallottam, hogy a belgyógyász mindent tud, de semmit sem csinál. ez igaz? meg hogy a sebész semmit nem tud, de mindent csinál? vagy ezek csak ad hoc kijelentések?
köszönöm a segítséget.
egy leendő orvos :)

Szakértőnk válasza a hogyan lesz belőlem orvos? kérdésre

Kedves Levélíró!

Örülök, hogy ennyire érdekel az orvoslás , hogy ennyire elkötelezett vagy. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy később is megmaradj a pályán. Az orvosi egyetem hat év, ezt követően kapsz általános orvosi diplomát. Innentől általában a rezidensképzésen át vezet út a szakvizsgához (ha sikerül bejutnod a rezidensképzésbe). Ennek utána is tudsz olvasni a neten. A szakvizsga megszerzéséhez szükséges az adott szakmában szerzett gyakorlat, illetve az egyéb előírt, más szakmákat érintő gyakorlatok. A szakvizsga 5 il. 6 év után tehető le (ez attól függ, műtétes szakma vagy sem).

Háziorvostan szakvizsga is létezik, elvileg praxisban ezzel lehet dolgozni (nem teljesen igaz, más rendszerből is be lehet jutni, és szakorvosok is dolgozhatnak praxisban, de vizsgát akkor is kell tenni).

A fenti kijelentések inkább viccesek, és minden szakirányban megvan a szépség. Kinek mi jön be inkább (alap döntés: inkább gyógyítani akarsz vagy inkább kutatni), teljesen más feladatokat ad egy praxis, mint mondjuk egy belgyógyászati osztály. Szerintem az a lényeg, hogy az ember lehetőségeihez képest maximális felkészültséggel, lelkiismeretesen, emberségesen végezze a munkáját.

Minden jót kívánok neked, kitartás!

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor