mixer
#Zöldövezet

Melyik a legjobb kézi mixer?

2023.05.25.
2 perces olvasási idő

Miért tartunk otthon kézi mixert? Hát a palacsintáért! Na jó, csomó minden másért is lehet, de a palacsinta fontos szempont. A Tudatos Vásárlók Egyesülete legfrissebb tesztjében nemcsak palacsintatésztát kevert, hanem további 22 szempont szerint laboratóriumban tesztelt 27 terméket.

Összesen 14 márka - Bosch, Braun, Concept, ECG, Electrolux, Eta, Kenwood, KitchenAid, Lafe, Philco, Philips, Sencor, Tefal, Vigan - 27 kézi mixerét vizsgálták. Ezek közül 15 termék alapfelszereltségű, tehát habverővel és dagasztó szárral rendelkezik. Ezeken felül 4 modellhez jár állvány, 6 kézi mixerhez kapunk botmixer véget, illetve 2 esetben a botmixer mellé aprítót is. Variációk tehát vannak, de kérdés mi a helyzet a valós teljesítménnyel bevetésen.

A vizsgálatok során leginkább arra voltak kíváncsiak, melyikkel lehet a leghatékonyabban dolgozni. Persze azért szemügyre vettek pár egyéb szempontot is, ami fontos lehet: mennyire egyszerűen lehet őket használni, milyen zajosak, illetve azt is, hogy számíthatunk-e rá, hogy megfelelő minőségű, tartós darabjai lesznek a háztartásunknak.

Az sem mindegy, hogy mire szeretnénk majd használni

Tojásfehérjehab, tejszínhab, sütitészta, kenyértészta és palacsintatészta is készült a gyakorlati tesztek során. A teszteredmények azt mutatják, hogy nagyon jól járunk, ha alaposan átgondoljuk, hogy mire fogjuk leginkább használni a kézi mixert, mert minden egyes terméknek másban nyújt kiemelkedő teljesítményt. Például a sütitészta készítés mestere az Eta Cuore 1089 lett, míg a Sencor SHM 5330-EUE3 készüléke nagyon küzdött a feladattal. Érdekes, hogy a kenyértésztával már jobban boldogult ez utóbbi, míg nehezebben az előbbi, Eta mixer. Még a habokról is kiderült, hogy nem mindegy milyen habot szeretnénk készíteni. A tojásfehérjehab készítés bajnoka ugyanis egy Eta termék lett, míg a tejszínhabot egy Bosch termék készítette a leghatékonyabban. S mi a helyzet a palacsintatésztával? A leggyorsabb, legegyenletesebb és legcsomómentesebb eredményt egy Philco kézi mixer produkálta. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy mire szeretnénk majd használni a kézi mixerünket a legtöbbször!

A tesztelt termékek átlagára 6 000 és 65 000 Ft között mozog. A lista vége felé végzett összesítésben az Electrolux ESM3300, mely 22 000 Ft-os átlagáron érhető el. Pont annyiért, amennyiért a lista élén végzett egyik termék is. Arról nem is beszélve, hogy a lista élén holtversenyben végzett másik termék 18 000 Ft-ért beszerezhető. Nem érdemes tehát ár alapján döntenünk. De még márka alapján sem, mert egy márkán belül sem ugyanúgy teljesít minden termék. S márkán belül sem a drágább a jobb, példa erre a két élen végzett termék, mely ugyanazon gyártótól való.

Hogy melyik kézi mixernek mi az erőssége vagy éppen a gyengesége, pontosan szűrhető a gyártóktól független teszt eredményeiből, illetve látható a termékek részletes adatlapján. A Tudatos Vásárlók Egyesületének megújult weboldalán könnyedén össze is tudjuk hasonlítani a kiszemelt termékeket.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)