környezettudatosság
#Zöldövezet

Rekorddal zárult az idei TeSzedd! akció

2015.05.18.
1 perces olvasási idő

Rekordmennyiségű, mintegy 2300 tonna szemetet gyűjtöttek össze a péntektől vasárnap délutánig tartó országos TeSzedd! akcióban.

Az Önkéntesen a tiszta Magyarországért! elnevezésű programban a becsült adatok szerint több mint 170 ezren dolgoztak; az önkéntesek 1590 helyszínen csaknem 1,5 milliárd forint értékű munkát végeztek el.

A tájékoztatás szerint az időjárás sok helyen nem kedvezett a szemétgyűjtő akciónak, ezeken a helyeken a tervezettnél később végezték el a munkát.

Az idei TeSzedd! akcióban a legtöbb önkéntes Pest megyében gyűjtött szemetet, 203 találkozási környezetponton 13 590-en töltötték a zsákokat; a második helyen Hajdú-Bihar, míg a harmadikon Borsod-Abaúj-Zemplén megye végzett. Az első tíz legaktívabb település között még Püspökladány, Mosonmagyaróvár, Hatvan, Hajdúnánás, Szombathely, Edelény, Karcag, Fertőd és Miskolc szerepel.

Azt is írták, az akció célja nem csak az eldobált szemét összeszedése, az illegális hulladéklerakók felszámolása, hanem a társadalmi szemléletformálás, a környezet iránti érzékenység erősítése is. Az akciónak a fentieken kívül az önkéntességet, az önkéntes tevékenységet népszerűsítő, és közösségépítő szerepe is van.

Az ötödik alkalommal meghirdetett TeSzedd! akciót a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság szervezte.

(MTI)