klímaváltozás
#Zöldövezet

A klímaváltozás egészségügyi hatásai

2010.03.28.
1 perces olvasási idő

A klímaváltozás egészségügyi hatásaira a 90-es évek óta figyelnek a tudósok. Az egészségügyi változásokkal összefüggésbe hozható az időjárás változás, közvetlenül az extrém időjárási helyzetek, közvetetten a környezeti és gazdasági tényezők változásai.

Az emberi tevékenységek következtében megváltoztatott Föld az életfeltételeink megváltozását is jelenti. Az üvegházhatás következtében bolygónk átlag felszíni hőmérséklete 0,6 fokkal emelkedett. Ez nem csak a jéghegyeknek jelent problémát, hanem nekünk is, ugyanis a halálozási-ráta mérhetően nő a növekvő hőmérséklettel.

Egy felmérés szerint ha a napi középhőmérséklet meghaladta a 25 fokot 15 százalékkal nőtt a hirtelen megbetegedések száma, és a halálozási arány is. Amint a 26,5 fokot is elérte vagy meghaladta ezek az értékek a duplájára nőttek.

A klímaváltozás közvetlen hatásaival szemben (hőhullámok, árvizek, viharok okozta halálok és sérülések) a közvetett hatások is jelentősek. Például a betegségeket hordozó szúnyogok számának növekedése, vagy a levegő,- és vízminőség romlása.

Az állatok által terjesztett betegségeken kívül a globális felmelegedés következtében újabbak is kialakulhatnak, elterjedhetnek, vagy régebbi betegségek pusztíthatnak megint. A pollentermelés fokozódása az allergiások számára jelent rossz hírt.

Már sok egészségügyi szervezet foglalkozik a problémával, és egyre nagyobb százalékban jelennek meg a klímaváltozás negatív hatásai az emberre nézve. Az immunrendszerre nézve a fokozott fertőzési fogékonyság, és a sejtes immunválasz elnyomása is problémát jelent.

Ezeken kívül még számos fel nem fedezett probléma merülhet fel, amit ha jobban belegondolunk, mi okoztunk saját magunknak. Ha másért nem, legalább az ember saját maga érdekében próbálja megóvni környezetét, hiszen ha ez tovább folytatódik rossz vége is lehet…

Hiszen lehet, hogy hamarosan nekünk is szembesülnünk kell a harmadik világ és a fejlődő országok problémáival, az árvizekkel, aszályokkal, éhezéssel, az egyre szélsőségesebbé váló időjárási viszonyok miatt.

(Sz.D.L.)