bolt
#Zöldövezet

A bevásárlóközpontok 8 legpiszkosabb helye

2023.07.18.
5 perces olvasási idő

Miközben a bevásárlólistádon szereplő termékeket próbálod begyűjteni, meg sem fordul a fejedben, hogy mást is összeszedhetsz a tudtodon és az akaratodon kívül. Olyan kórokozóknak teheted ki magadat, mint az influenza, az E. coli, a stafilococcus, melyek könnyen lebetegíthetnek - akár hetekre is!

Bárhol, ahol sok ember gyűlik össze vagy fordul meg, az telis tele van baktériumokkal és vírusokkal, egy zsúfolásig megtelt bevásárlóközpont vagy áruház pedig épp ideális hely ilyen szempontból. Azért, hogy sikeresebben elkerülhetők legyenek ezek a veszélyforrások, vagy hogy időben felkészülhess az ellenük való védelemre, összeállítottunk egy listát a legveszélyesebb, áruházban előforduló fertőző gócpontokról.

Mosdó

Első helyen egyből a bevásárlóközpontokban található mosdókban lévő mosdókagylók szerepelnek. Itt a csapon, a szappanadagolón található a legtöbb fertőző baktérium, olyanok például, mint az E. coli. Ez azért van, mert a wc használat után egyből azokhoz nyúlnak az emberek, már ha mosnak egyáltalán kezet. A mosdókagylók és az azt körülvevő terület szinte mindig nedves, így a baktériumok könnyebben életben maradhatnak és elszaporodhatnak azokon a területeken. Nem is gondolná az ember, pedig épp a tisztálkodásra kijelölt hely a „legkoszosabb”.Bevásárlóközpontok helyei

A másik meglepő baktériumforrás szintén a mosdóban található, mégpedig a folyékony szappan adagolója. Mikrobiológusok tesztet végeztek el és arra a következtetésre jutottak, hogy az olyan forgalmas helyeken, mint az áruházi mosdó, még a szappantartóban is jelentős mértékű baktériumtenyészet található. Gondolj csak bele, gyakorlatilag egy rakás bacit kensz szét a kezeden és ezután annak tudatában mész harapnivalót nézni, hogy tiszta a kezed, hiszen „kezet mostál”, vagy nem?

Amit tehetsz a saját egészséged érdekében, hogy a rendelkezésre álló papír törlőkendővel fogd meg a csapot és a szappanadagolót, legalább 20-30 másodpercig dörzsöld a kezedet és alaposan öblítsd le, töröld meg, és egy újabb papírtörlővel zárd el a csapot, illetve fogd meg a kilincset. Ha még óvatosabb akarsz lenni, akkor nem árt magadnál tartanod egy kis flakon antibakteriális fertőtlenítő, kézmosó gélt vagy egy csomag nedves törlőkendőt.

Étkezőasztal

A következő forró pont nem más, mint az éttermi részlegen található étkezőasztalok. Még ha épp a szemed előtt törlik is le, akkor se lehetsz nyugodt, ugyanis az még nem jelenti azt, hogy az a felület tiszta lenne. Hihetetlen, de épp a törlésre használt rongyról kerül a legtöbb ártalmas baktérium az asztalokra. Előfordul, hogy nem mossák ki vagy fertőtlenítik ki eléggé az adott törlőrongyot, vagy nem cserélik a szükséges időközönként, illetve a csapvízzel való elöblítés nem elég, megfelelő hatású fertőtlenítőszer vagy kigőzölés szükséges a csíramentesítéshez. Tehát a törlőrongyról mindenhová jut a nemkívánatos kórokozókból.

A kétes tisztaságú asztal esetében az a megoldás, ha mindig magadnál tartasz egy adag, a drogériákban kapható fertőtlenítőszeres kendőt és azzal törlöd le az asztalt mielőtt leülnél. Ha csak egy száraz zsebkendővel, vagy ami még rosszabb, a kezeddel söpröd le az asztalt, azzal megkönnyíted a baktériumok dolgát és elkaphatsz egy csúnya fertőzést.

Mozgólépcső

Az összes olyan pont, amit az emberek megfoghatnak, az potenciális veszélyforrás lehet. Nincs ez másképp a mozgólépcső kapaszkodójának esetében sem. A kapaszkodó felületéről begyűjtött minták alapján étel, vizelet, nyál, orrváladék, széklet és vér maradványokat, valamint nem csekély E. coli baktériumot találtak a szakértők.

Ahol nyál vagy más testváladék van, ott azokban különféle vírusok lehetnek. Jelen esetben influenza és nátha vírusokat találtak a laborosok. Olyan kórokozókra leltek még, melyek különféle légúti megbetegedéseket okozhatnak. Ez nem meglepő, hiszen az emberek általában a szájuk elé teszik a kezüket köhögéskor, azonban arra már nem figyelnek, hogy utána mihez nyúlnak a fertőzött kezükkel.

Erre az a megoldás, hogy lehetőleg nem fogdos össze semmit az ember, főleg idegen helyen. Ha mégis nagyon muszáj megkapaszkodni, utána nem árt egy alapos kézfertőtlenítés a géllel vagy a nedves törlőkendővel.

ATM

Egy másik, szintén sokak által összetapicskolt gócpont a bankautomata terminálja. Egy átfogó felmérés során minden egyes ATM-en nagyjából 1200 különféle baktériumot, gombát és vírust azonosítottak a mikrobiológusok, melyek között jó pár igen komoly betegséget képes okozni, ha egyszerre sok kerülne a szervezetbe. Többek között E. coli, nátha és influenza vírusok voltak jelen a nyomógombokon. A legveszélyesebb az „enter/bevitel” gomb, hiszen azt mindenki megnyomja legalább egyszer.

Megoldás ebben az esetben, hogy zsebkendőn keresztül nyúlsz a terminálhoz vagy valamelyik ujjperceden található bütyökkel. Miért is? Azért, mert az ujjbegyen jobban megtapadhatnak a kórokozók, amiket véletlenül a szervezetedbe juttathatsz, ha hozzáérsz a szemedhez, a szádhoz vagy az orrodhoz. Ezek annyira automatikus mozdulatok, hogy szinte tudomást sem vesz róluk az ember. Azonban a művelet után nem árt kezet mosni vagy a már ismert kézfertőtlenítő eszközöket igénybe venni, ugyanis a kivett bankjegyeken szintén hemzsegnek a fertőző kórokozók.

Próbafülke

A soron következő hely a nők álma és a férfiak rémálma, a próbafülke. Nem is gondolnád, mennyi mindent összeszedhetsz azzal, ha végigpróbálod a számodra tetsző ruhákat. Lehet, hogy előtted már többen is felpróbálták az adott darabot. Ezzel még nem lenne gond, de ki tudja, hogy volt-e azok között beteg személy? A sokak által végigpróbált ruhákon felgyűlhet az izzadtság és a bőrdarabkák, amiken baktériumok milliói nyüzsöghetnek, hiszen ezeken tenyésznek. A sötét, meleg, nyirkos felületek pedig kedveznek a szaporodásuknak, főleg, ha még táplálék is áll a rendelkezésükre. Sajnos megvan az esélye, hogy akár antibiotikum rezisztens kórokozók is elkaphatóak íj módon, ilyen például az MRSA.

Amit az egészséged megőrzése érdekében megtehetsz: lehetőleg nem közvetlenül a csupasz bőrödre próbálod fel a ruhát, hanem arra, amit viselsz, vagy valamilyen vékonyabb köztes ruhára. Ne feledd, hogy fehérneműben próbáld fel a ruhát, különben csúnya vége lehet a dolognak. Fehérneműt pedig egyáltalán ne próbálj fel boltban, inkább vigyél egy saját próbadarabot.

Műszaki osztály

A férfiak birodalma, a műszaki osztály. Miközben a legújabb telefonnal ismerkedsz, nem is gondolnád, hogy mennyi baci ragad olyankor a kezedre, amiket aztán könnyen a szervezetedbe juttathatsz. Nem nehéz elképzelni, hogy mi minden lehet azon a telefonon vagy bármi más műszaki cikken, amit előtted több ezren már végigfogdostak. Egyes üzletek ugyan letisztogatják a kirakott próbadarabokat, de csak a nap végén, addig pedig a baktériumok jönnek-mennek a lelkes érdeklődök kezei közt.

A mikrobiológusok a műszaki cikkeket sem hagyták ki a tesztelésből. Az eredmények pedig lehangolóak voltak. Az új és a nagyméretű érintőképernyős, multimédiás eszközök igazi melegágyai a fertőzéseknek.Ugyanis szinte mindenki végigtapizza azokat, így a kijelzőn elég szép mennyiségű zsír rakódik le, amiben a baktériumok könnyen megtelepedhetnek, ráadásul a készülék által termelt hő még inkubátorként is szolgál a számukra, így szaporodásuk jóval intenzívebb lesz, mint más, hidegebb felületek esetében.

Ekkor már egy telefon kipróbálása után, amikor is a telefon hozzáér az archoz, annyi baktérium kerülhet a szervezetbe, ami elég a fertőzés kialakulásához. A tesztet végzők szerint igen komoly stafilococcus-fertőzés is elkapható íj módon, a vizsgált iPad kijelzőjén talált korokozók alapján.

Mi a megoldás? Ha mindenképp ki szeretnéd próbálni az adott kütyüt, akkor mielőtt kézbe vennéd, töröld át egy fertőtlenítő kendővel, majd miután letetted azt, töröld át a kezedet is egy másik kézfertőtlenítő kendővel.

Kozmetikumok

Most ismét a női vásárlók kerülhetnek veszélyhelyzetbe, ha nem vigyáznak eléggé. Szinte minden nő imádja próbálgatni a tesztelésre kitett számtalan féle kozmetikai terméket. Azonban ez kockázatos is lehet, egy 2005-ös tanulmány eredményei szerint a kirakott teszterek mintegy 67-100 százaléka baktériumok által fertőzött lehet, E. coli, stafilococcus, streptococcus által. Tehát megvan az esélye, hogy előtted egy beteg vagy hordozó személy használta az adott terméket, amit ha magadra kensz, akkor nemcsak egy új rúzzsal, hanem egy kiadós fertőzéssel egyetemben térhetsz haza. Ennek oka szintén a hiányos személyi higiéniára vezethető vissza.

Mit tehetsz ez ellen? Kerüld az olyan teszt termékek használatát, amiket előtted már ki tudja, hányan végigpróbáltak, főleg a szem, a száj, az arc kenceficéket hagyd ki. Ha teheted, kérj egyszer használatos mintát, ami eredeti csomagolásban található és használat után eldobandó. Ha ez nem lehetséges, akkor használj papírzsebkendőt, amivel letörlöd a minta felső, használt rétegét, majd a kézfejeden próbáld ki azt. Ne feledd, a tesztelés után moss kezet vagy használj kézfertőtlenítőt.

(KamaszPanasz - M. T., cbsnews.com)