újrahasznosítás
#Zöldövezet

Hogyan hasznosíthatóak a régi CD-tokok?

2009.09.28.
1 perces olvasási idő

Mi mindenre lehet felhasználni a régi CD tokokat, miután kikerült belőlük a CD? Legyen vékony vagy vastag, mindegyiknek lehet második rendeltetése. Az alábbi ötletek könnyen, gyorsan megvalósíthatók.

Emlékeztető lap

Emeld ki a régi borítót a CD-tokból, és vágj egy ugyanakkora méretű lapot sima nyomtatópapírból. Tedd a régi helyére, és csukd le a fedőt- máris kész az emlékeztető táblácskád, melyre letörölhető filccel jegyzetelhetsz. Ha nagyobb táblára van szükséged, illessz egymás mellé több tokot a falra.

Ajándék CD-borító

Készíts hozzá illő tokot, amikor CD-t adsz ajándékba. Rajzolhatsz, nyomtathatsz, képeket is összevághatsz, lényeg hogy a külső megjelenés harmonizáljon a zenéhez.cd

Képtartó

Régi CD-tokból asztalra állatható képtartót is tudsz készíteni. Normális esetben a tokot 180 foknál nem lehet kijjebb fordítani. Ezért pattintsd ki a CD- tok tetejét, vigyázva, nehogy eltörjön. Fordítsd el (a tok teteje és alja kb. 300 fokos szöget zár be) és pattintsd vissza, így meg fog állni magától. Az eredeti borító helyére becsúsztathatsz egy fényképet, vagy naptárat.

Recepttartó

Ha szeretsz a konyhában ügyködni, segítségedre lehet egy jó recepttartó. Az előbbi állványba receptet is illeszthetsz, de sütés-főzés közben a kis papírt be is csukhatod egy CD-tokba, hogy ne koszolódjon, és ne ázzon el.

Fényképek a falra

Az alábbiak szerint a tokból faldekorációt gyárthatsz: Válassz ki pár képet, amit feltennél a falra. A CD-tokok belsejét (a CD-t tartó részt) pattintsd ki, a borítókat csúsztasd ki a helyéről. Vágj ki a borítóval azonos méretű kartonlapokat, ennek segítségével vágd megfelelő méretűre a fényképeket. A képeket ragaszd rá a kartonlapokra, és tedd vissza a tokba úgy, hogy a feneke felé nézzenek. Kétoldalú ragasztóval lehet őket felerősíteni a falra.

Sminkes dobozka

A használt CD-tokból vedd ki a CD-t tartó részt, és a helyére ragassz be különböző színű szemhéjpúdereket. Hagyj helyet az applikátornak és egy-két rövidebb szemceruzának is. A fedőbe tükröt ragaszthatsz. Díszítsd tetszésed szerint!

Fecni-gyűjtő

Ha kezdenek felgyűlni a telefonszámos és e-mail címes lapocskák az asztalodon, itt az ideje, hogy betedd őket egy kibelezett CD-tokba. Ugyanígy járhatsz el a félretett mozijegyekkel, bérletekkel, mindazon fecnikkel, amelyekhez emlék fűz. A tok borítójára rá lehet írni, mi lakozik benne, és hogy mikor került oda.

Érmékhez

A CD tok tökéletes méretű ahhoz, hogy régi érméket állíts ki benne.

Ajándékdoboz

Ha ékszert vagy más kisebb tárgyat adsz ajándékba, jól jöhet egy kidekorált CD-tok tároló dobozként és csomagolásnak. A tokban a nyaklánc sem gubancolódik össze, ezért saját ékszereidet is tárolhatod ilyenben.

(M.N.)