pénz
#Zöldövezet

Szórakozz olcsón, kreatívan!

2023.11.03.
2 perces olvasási idő

Unod már, hogy egyre több dolgot kell saját pénzből fizetned? Egyre nehezebb időszakos munkát találnod? Igen, a világ egyre drágább lesz, viszont szórakozni is kéne valahogy!

A legnagyobb probléma az, hogy az emberek nagy része kevesebbet keres, miközben az árak egyre csak növekednek. Hogyha vezetsz, tudhatod, hogy az üzemanyag ára milyen gyorsan növekszik, valamint a cégek más jellegű kiadásait (pl. fuvarozást) is beleszámlálják az áraikba, hogy abból fedezzék ezeket a fajta kiadásaikat.

Habár az árak rohamosan növekednek, az emberek ugyanannyit, vagy esetleg kevesebbet keresnek mint régen. Úgyhogy a családok már jobban megfontolják mire költik a pénzüket.

Sok családnak megszorításokat kell tenniük a kiadásaikkal kapcsolatban, például nem tudják fizetni a kollégiumot a gyermeküknek, vagy nem mennek el nyaralni. Máshol komolyabbak a gondok: másodlagos munkákat kell vállalniuk vagy esetleg kisebb, olcsóbb házba költözniük.

Ha egy családban anyagi gondok vannak, a hangulat is feszültebb lesz, a szülők könnyebben felidegesedhetnek apró dolgokon. Ez neked is stresszt okoz, mivel nem tudod kezelni ezeket a gondokat. Habár nem tudod megoldani a problémát, egy csomó lehetőség van arra, hogy jobban érezd magad!

Mi teheti könnyebbé a dolgokat?

Ha változás következik be a mindennapi "rutinban" akkor az nem túl kellemes érzés. Itt van néhány ötlet hogyan éld túl ezeket az időszakokat.

  • Gondolkodj úgy mint egy vállalkozó! Lehet, hogy munkát találni nem egyszerű, viszont bármikor vállalhatsz bébiszitterkedést, legalább ez gondviselésre tanít! Nézz szét a padláson, kutass a régi játékaid után, lehet hogy a család akinél dolgozol igényt tarthat a régi játékaidra, ruháidra, esetleg interneten keresztül is találhatsz vevőt a régi holmiijaidra.
  • Tervezd meg hogy mit szeretnél! Amikor szükséged van valamire, írd le azt egy papírra és rangsorold egy ötös skálán. Mindig írd hozzá a listához az új szükségleteid! Ez abban segít, hogy meglásd mi az igazán fontos számodra, és törekedj azt megszerezni amire a legjobban szükséged van.
  • Beszélj a gondjaidról! Ha aggódsz valami miatt, találj egy megfelelő időpontot, hogy beszélj a szüleiddel róla. Hagy tudják meg, hogy tudod kezelni az igazságot. Ha szüleid depressziósnak tűnnek, vagy többet isznak a kelleténél, akkor egy őszinte beszélgetés igazán hatásos lehet!
  • Legyél türelmes! Lehet hogy barátaid megkapják a legújabb mobiltelefonokat, számítógépeket és ruhákat, viszont gondolj arra, hogy mások még nálad is nehezebb helyzetben vannak! Ne akarj mindent megkapni, így bizonyíthatod magadnak, hogy te vagy a türelem mestere. Ne érezz irigységet a barátaid, vagy rosszat a szüleid iránt!
  • Gondolkodj pozitívan! Vezess naplót, és próbálj mindent optimistán felfogni, hidd el egyszerűbb lesz, hiszen a boldogsághoz nem kell pénz!
  • Segíts a barátaidnak. Egyáltalán nem ciki az, hogyha barátaiddal megbeszélitek a problémáitokat! Ő is örülni fog neki hogy valakiben végre megbízhat!

Szórakozz olcsón

Számos olyan szórakozási lehetőség van, melyhez nem kell pénz és talán még szórakoztatóbbak is mint a drága dolgok. Szimplán csak kreativitás kell hozzá, semmi több.

  • Dekoráld ki a szobádat egy fillér nélkül! Használj olyan dolgokat melyeket a ház körül találsz: kagylókat, ágakat, stb.
  • Próbáld meg a régi holmikat felhasználni: csinálhatsz lámpaernyőt, párnákat, figurákat régi ruhákból. Szimplán csak kreativitás, semmi több.
  • Menj el piknikezni a barátokkal! Hidd el, nagyon jó szórakozás.
  • Fedezd fel a helyet, ahol élsz! Biztos van olyan hely a közeledben, ahol még nem jártál. Itt az idő, hogy felfedezd őket!
  • Csinálj karikatúrákat! Ha van érzéked a művészethez, tanulj meg karikatúra rajzot készíteni, amit gyakorolhatsz a családodon.
  • Szervezz közös filmezést. A közeledben lévő könyvtárban biztosan kikölcsönözhetsz filmeket, melyek nagyon szórakoztatóak lehetnek!

Ne feledd, ez a helyzet nem tart örökké, idővel csak jobbra fognak fordulni a dolgok!

(KamaszPanasz - G. V.)