agy
#Testi problémák

Amit a tini agyról tudni érdemes

2013.11.19.
2 perces olvasási idő

A tudomány csak az elmúlt évtizedekben biztosít betekintést az agy működésébe, fejlődésébe. Cikkünkből érdekes dolgokat tudhatsz meg a tini agy szerkezetéről és működéséről.

Minden, amit tudnod kell a tini agyról

Serdülőkorban jelentős az agy növekedése, a fejlődése, és ez a folyamat kitart a 20-as éveinkig. Néhány tanulmány azt mutatja, hogy ez a növekedési, fejlődési szakasz akár a 30-as éveinkig is kinyúlhat.

A serdülőkori agyfejlődést 3 szakaszra különíthetjük el:

- terjeszkedés: az agy gyors növekedése, új kapcsolatok kialakulása az agyban

- szelektálás: a nem használt vagy nem fontos agyi kapcsolatok eltávolítása

- fejlesztés: a fontos agyi kapcsolatok megszilárdítása, hogy azok gyorsabban és stabilabban működhessenek

Az agytérfogat növekedése

6 éves korra az agy fejlődése eléri a maximális térfogat 95 %-át. Az agy a maximális térfogatát általában 11,5 éves korra éri el a lányok, 14,5 évesen a fiúk esetében. A fiúk agya általában nagyobb, mint a lányoké, a nagyobb agyméret viszont nem egyenlő a nagyobb agyi érettséggel. Ezt az érettséget további 10 év alatt lehet megszerezni. Habár a fiúk agya nagyobb, mint a lányoké, ez nincs összefüggésben az intelligenciával.

A szürke- és fehérállomány feladatai

Az agyszövetnek 2 fajtája van: a szürke és a fehérállomány. Ezek a szövetek különböző arányban fejlődnek és növekednek. A szürkeállomány szabad szemmel szürke színű, neuronok sejttesteiből, dendritekből és gliális sejtekből áll. A fehérállomány szabad szemmel fehér színű, és axonokból áll.

A szürkeállomány felelős a gondolkodásért, akár hívhatnánk „feldolgozó központ”-nak is. A fehérállomány hosszú axonjait elképzelhetjük autópályaként, amin az információt szállítja az agyad a különböző területeire.

A szürkeállomány fejlődése

A szürkeállomány gyermekkorban gyorsan fejlődik, azonban kamaszkorban ez a fejlődés lassulni kezd. A szürkeállomány térfogata lányoknál 11, fiúknál 13 éves korban a legnagyobb. Ezután a kor után a térfogat csökken.

Értsük meg a kamaszok szürkeállományának működését!

A legkönnyebben egy „épülés-pusztulás” ellentéttel tudnám szemléltetni a szürkeállomány működését. Az agyban új kapcsolatok jönnek létre, míg a többi megszakad. A kapcsolatok megszakadására erős hatást gyakorolnak az átélt élmények, az agy ezeket ’használd’ vagy ’dobd el’ dobozokba teszi. Ez teszi a kamaszok gondolkodását olyan sokoldalúvá, emiatt változnak meg környezetük elvárásai szerint.

A nagyagyban és a halántéklebenyben a leggyorsabb a szürkeállomány fejlődése. A nagyagy intézi a szervezést, a tervezést, ítélethozást, érvelést és ellenőriz is.

A fehérállomány

A fehérállomány myleinekből is áll, ez egy zsíros anyag, amely burkot, vagy hüvelyt képez az idegszálak, az axononok körül, így szigetelve el az axonokat. Ez az anyag gyorsítja fel a kommunikációt a neuronok között.

A fehérállomány születéstől kezdve állandóan fejlődik, ám a növekedés mértéke a pubertáskortól megcsappan. Ez a lassulás a maximális térfogat elérése után következik be, a lányoknál ez 11-, a fiúknál 13 éves kor környékén van.

(S.A. - teenmentalhealth.org)

Kapcsolódó címkék

fiúknak