étel
#Táplálkozás

6 étel, amit soha ne egyél edzés után

2023.03.29.
1 perces olvasási idő

Ahhoz, hogy jó formában maradj, nem elég az edzőterem rendszeres látogatása. Ez még csak fél siker. A teljes siker érdekében kombinálnod kell a kardio- és súlyzós edzéseket egy egészséges, kiegyensúlyozott és tápláló étrenddel.

Az edzésednek és az étrendednek együttesen kell jól működnie, hiszen vannak ételek, amiket ha előnyben részesítesz, a kellő energiával látnak el a hatékony testedzéshez. Természetesen van néhány olyan étel is, amit jobb elkerülni edzés után, hogy ne rombold le a kemény munkát, amit befektettél. Íme, 6 étel, amit nem tanácsos edzés után enni.

1. Magas sótartalmú ételek

Edzés után gyakran vágyhatsz sós ételekre, mivel az izzadás nem csak víztől fosztotta meg a tested, hanem számos tápanyagtól (például káliumtól) is. Egy egészséges étel gyorsan és természetes módon állítja vissza a kálium-szintedet, magas kalóriatartalom nélkül. A banán, ami magas káliumtartalmáról ismert, a legjobb választás, de bármilyen szárított gyümölcs is kedvező választás a sós ételekkel szemben.

2. Gyorsételek

Talán egyértelműen hangzik, de a gyorsételek nagy része zsíros, ezeket is érdemes kerülni edzés után. A zsíros ételek gátolják a szervezeted glikogén termelését (ez egy fontos anyag, ami az izmokban és a májban termelődik és raktározódik), így a szervezet tartalék üzemmódba kapcsol, ami szintén rombolja a kemény munkádat.

3. Nyers zöldségek

Evés edzés után

Bár a nyers zöldségek az étrend fontos részét képezik, közvetlenül edzés után nem ajánlott a fogyasztásuk. A nyers zöldségek nem pótolják a tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, amit az edzés során vesztesz. Ezek helyett proteint kell fogyasztanod annak érdekében, hogy elősegítsd az izomfejlődést.

4. Csokoládé

A magas kakaótartalmú csokinak van néhány előnye: fejleszti a memóriád és más kognitív funkciókat. Ám csokoládét csakis edzés előtt ajánlott fogyasztani, így elégetheted az extra kalóriát és az édes íz utáni vágyadnak is engedhetsz. A csokoládé sem fogja pótolni azokat a tápanyagokat, amiket edzés közben vesztettél.

5. Süti

Habár a szervezetednek edzés után szénhidrátra van szüksége, a süti nem egészséges tápanyagforrás. A teljes kiőrlésű kenyér és szárított gyümölcs jobb választás, mint a sütemény vagy fánk.

6. Energiaitalok

Az energiaitalokat edzés előtti fogyasztásra tervezték: felturbózza az energiádat, amire a munka előtt van szükséged, nem utána. Ezek az italok tele vannak cukorral, ami lassítja az anyagcseréd és serkenti a zsírképződést. Ha az edzésnek vége, az energiaital többet árt, mint használ.

(KamaszPanasz - K.F., lifehack)