tojásallergia
#Táplálkozás

A tojásallergia húsvétkor is támad

2024.03.31.
2 perces olvasási idő

A tojásra és a tejre allergiás a legtöbb gyerek és felnőtt Magyarországon. Mit tehet az, aki allergiás a tojásra, hogyan pótolhatja azt, kinőhető-e a tojásallergia? Cikkünkből mindenre választ kaphatsz.

A tojásallergia tünetei

A tojás fogyasztását követően fellépő bőrviszketés, kipirosodás, bőrkiütés, száj körüli zsibbadás, az arc, a torok duzzadása, légzés nehézsége, hányás, hasmenés, hasi fájdalom esetén kell gondolnunk tojásallergiára.

A tyúk, vagy a tojás?

A tojásra allergiás betegeknél nagyon ritkán a csirkehús fogyasztása után is allergiás tünetek jelentkezhetnek. Ez megközelítőleg az esetek 10 százalékában észlelhető. Az oka a keresztallergia, melynek hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük. Egyes tojásallergiás betegeknél a tyúktoll allergénjének belélegzése is asztmás tünetet, köhögést okozhat.

Nyomokban tartalmazhat…tojás

A tojásallergia egyetlen kezelési módja a tojásmentes diéta betartása, mely – különösen tiniknél – sokszor nem könnyű feladat. Tojásfehérje számos élelmiszerben található, leginkább a pékáruk, a kenyérfélék, a ragufélék, a tésztafélék, a krémtöltelékek és fagylaltok tartalmazzák. Fontos, hogy bevásárlás során mindig olvassuk el az ételek összetevőit is.

Az alábbiak tojásfehérje jelenlétére utalnak: albumin, tojás (tojássárgája, tojásfehérje, tojáspor, szárított tojás), tojáshelyettesítők, tojáslikőr, globulin, lecitin, lizozim, majonéz, ovalbumin, ovovitelin, tojáshab.

Ötletek a tojás pótlására

Főzés során az ételek sűrítésére tojás helyett használjunk keményítőt vagy burgonyát. Vásárolhatunk tojáspótló port is. Az ételek lazítására alkalmazható rizs, búzadara, tojásmentes zsemlemorzsa, élesztő, szódabikarbóna. Az interneten számos oldal található, ahol ételallergiás betegek osztják meg a már kipróbált recepteket egymással. Keresgéljünk a tojásmentes finomságok közt és próbáljunk ki új ízeket, ételeket.

Kinőhető

A gyermekek általában 3 éves korukra kinövi a tojásallergiát. Előfordulhat, hogy ez későbbi életkorra, pl. kamaszkorra tolódik és az esetek kisebb százalékában ugyan, de a tojásallergia egész élet során megmaradhat.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Fordulj orvoshoz, ha ételallergiára utaló jeleket vagy tüneteket észlelsz röviddel a tojás vagy egy tojástartalmú termék elfogyasztása után. Ha lehetséges, akkor menj el az orvoshoz, amikor az allergiás reakció fellép. Ez segíthet a diagnózis felállításában.

Ha az anafilaxiás sokk jeleit és tüneteit tapasztalod, azonnal kérj sürgősségi ellátást, és használj autoinjektort, ha felírták.

(KamaszPanasz - Budai Allergiakozpont)