sovány
#Táplálkozás

31 kg vagyok, hízni szeretnék!

2015.11.29.
1 perces olvasási idő

Kedves Doktornő! 12 éves vagyok (lassan 13), és nagyon soványnak érzem magam. Az iskolában is állandóan mondják, hogy olyan vagyok mint egy csontváz...

148-149 cm vagyok és alig 31 kg. Még régebben anyukám megkérdezte az orvosunkat, aki akkor azt mondta, hogy normális a súlyom a magasságomhoz. A szüleim is nagyon soványak, én pedig eszem rendesen, de nagyon nehezen hízom.

Üdv,
Dzsenifer

Kedves Dzsenifer!

Nem értek egyet az orvosoddal, ehhez a magassághoz ez a testtömeg sajnos kevés. Elképzelhető, hogy ez valóban öröklött tulajdonság, és te világéletedben a lepkesúlyúakhoz tartoztál - ez esetben nem is lehet jelentős fokú hízásra számítani. Egy laborvizsgálatot nem ártana csináltatni, ha eddig erre nem került sor.

Nem írtál arról, hogy vajon az étvágyad is gyenge-e, vagy jó étvágy mellett vagy ilyen vékony. A székleted rendben van? Nem szokott puffadni a hasad? Ezek mind olyan kérdések, amit az orvosoddal meg kellene vitatnotok.

Ha nem találnak semmilyen eltérést az orvosi vizsgálatok során, akkor is megpróbálkozhattok persze néhány változtatással. A legfontosabb a rendszeres, gyakori, vegyes étkezés lenne. Tehát naponta 5-6 alkalommal egyél, de ez nem azt jelenti, hogy különösebben erőltetni kellene, hogy ezek nagy mennyiségek legyenek. Mindent megehetsz, ami jólesik.

A szénhidrátok és olajok, zsírok energiatartalma persze magasabb, ezektől nagyobb eséllyel hízol. A rendszeres, nem túlságosan megerőltető testmozgás lenne a testtömeg (izomtömeg) növekedés másik kulcsa. Olyan mozgást válassz, amit élvezettel végzel, amitől jól érzed magad. A multivitamin készítmények szintén segítségedre lehetnek néhány kiló felszedésében.

Olvasd el ezt a cikket is arról, mire kell figyelni, ha felszednél pár kilót.

Üdvözlettel,
Dr. Szimuly Bernadett, KamaszPansz

Kapcsolódó címkék

evés