zsír
#Táplálkozás

7 dolog, amit nem tudtál a zsírról

2010.12.14.
3 perces olvasási idő

A háj olyan dolog, amit legtöbbünk nem szívesen hall rendszeresen, különösen, ha saját testünkről van szó. A hájat a növekvő sörhashoz, szűkülő nadrághoz és kevésbé ideális szexuális-szociális élethez kötjük. De a zsír, mint kötőszövet fontos szerepet játszik a testünkben, és a benne végbemenő folyamatokban és pozitív, valamint negatív tulajdonságai is vannak. Ez a négybetűs szó több titkot rejteget, mint gondolnád…

1. A zsírsejtek a minimális méretük hatszorosára is dagadhatnak

Ha több kalóriát fogyasztasz, mint amit elégetsz, a zsírsejtek a testedben akár 6-szorosukra is dagadhatnak és elkezdenek sokszorozódni. A normál felnőtt sejtek száma a 40 milliárdos mennyiségtől a 100 milliárdot is elérhetik. Mindenkinek vannak zsírsejtjei, hiszen születés előtt alakulnak ki és veszik fel formájukat. 16 éves kor körül a test zsírsejtjei érettek, és aztán az életmód és a genetika játszanak szerepet abban, hogy hízol vagy fogysz, amint öregszel.

A zsírsejtek nélkülözhetetlenek a túléléshez, és a test raktározó és felhasználó energiafolyamataiban vesznek részt. Egyszerűen tehát, a zsírt nem használjuk rögtön fel, későbbi használatra raktározódik. Tehát, ha minden nap magas kalóriatartalmú étkezéseket folytatsz, és nem égetsz el elég kalóriát, a zsírsejtjeid feldagadnak és sokszorozódnak, súlygyarapodást okozva.

2. A zsírsejtek titkos ösztrogének

Néhány plusz kiló „cipelése” nagy pusztítást végezhet a hormonrendszeredben, különböző betegségekhez és egészségügyi kockázatokhoz vezetve. Az ösztrogén, amit a női hormon kategóriába sorolunk, nem más, mint egy zsírraktározó hormon, ami természetesen a férfiakban is jelen van kis mennyisében. De ha gyarapodik a súlyod, az ösztrogén szint emelkedik, valamint egészségügyi problémák állnak be.

Habár az ösztrogének szükségesek a férfiak számára is, mivel ez szabályozza az egészséges libidót, javítja az agyi tevékenységet (különösen a memóriát) és védi a szívet, ha túl magas a szintjük, a tesztoszteron szint csökken, és sok férfi tapasztal fáradékonyságot, izomtömeg csökkenést, csökkenő szexuális teljesítést, és néhány esetben, megnagyobbodott prosztatákat. Más szóval nincsenek pozitív mellékhatásai a férfiakban sem a megnövekedett ösztrogénszintnek.

3. Ha sokat fogysz, a zsírsejtek zsugorodnak, de nem tűnnek el

Súlygyarapodás miatti 100 milliárd zsírsejt a testedben ijesztően hangzik. A jó hír az, hogy azután is fogyhatsz, miután a zsírsejtjeid megduzzadtak és sokszorozódtak: ha csökken a súlyod, a zsírsejtek is zsugorodnak. Ha a teljes számuk csak alig csökken (ha csökken), kevésbé végeznek majd aktív anyagcserét, és a testedben maradnak, hogy aztán újra megnőhessenek.

Ez azt jelenti, hogy jobb fenntartani a normális súlyodat, minthogy gyorsan hízz, és fogyj „gyors megoldás” típusú diétákkal. Aki fenntartja a normális testsúlyát egész életében, egyszerűbben tartja azt meg, mint akinek a zsírsejtjei megduzzadtak és sokszorozódtak már.

4. A zsírszövetek vonzzák a gyulladást okozó sejteket

Amellett a kellemetlen érzés mellett, amit akkor tapasztalsz, ha hízol, belső következményei is lehetnek a túlzott zsírnak.

A zsírszövet vonzza az immunrendszer sejtjeit, a makrofágokat (falósejt), amik gyulladást okoznak a testben. Tehát, ha túlsúlyod van, a tested „immunválaszokat” ad, hasonlóan ahhoz, mint amit akkor mutat, ha influenzás vagy, vagy valamilyen fertőzésed van. A gyulladás feladata a fertőzéssel szembeni küzdelem. Ezért invázióként érzékeli a tested az extra kalóriákat a zsíros pizzából és a hamburgerből.

De ne aggódj: Ettől még nem kell rögtön a kukába dobnod a kedvenc kajáidat. A kutatások szerint, ha 10%-kal csökken a testsúlyod (ha túlsúlyos vagy) az javíthatja az egészségedet, és csökkentheti az immunrendszer válaszát, amit a tested vált ki a pluszsúly miatt.

5. A zsírsejtek a test különböző részein, különbözően viselkednek

A férfiak a túlsúlyt tipikusan középtájékon raktározzák, ezért ha felszedsz pár kilót (ha iszol sört, ha nem) a legnagyobb részét egyenesen a pocakodra hízod.

A hasban a zsírsejtek száma a rossz koleszterinhez hasonlóan növekszik, plusz zsírt gyűjt a vérkeringésből, és emeli a vérnyomást és vércukorszintet. Továbbá a hasi zsírsejtek hajlamosak a test belsejében raktározódni, a csípő és comb zsírsejtjeiben, és rögtön a bőr alatt.

Fittball

A zsírsejtek a has környékén az anyagcsere szempontjából, sokkal aktívabbak, mint a test többi részén. Több zsírsavat engednek szabadon, ami cukorbetegséghez, szívbetegséghez, strokehoz, és különböző rákokhoz vezet. A hasi zsírsejtek szintén befolyásolhatják a máj egészséges működését.

Sajnos a túlsúly nem egy célterületére koncentrálódik a testnek. Tehát ahhoz, hogy felhasználd a tartalékot, az egész testedet dolgoztatnod kell. A jó hír viszont az, hogy a középső régióba felszedett túlsúly az, ami általában a leggyakrabban használódik fel az edzés alatt.

6. Ha nem fogyasztasz zsírt, lelassítod a tested keringését

Ha kerülöd a zsírfélék fogyasztását, lelassítod a tested természetes működését, mellyel vitamint szállít a koleszterinszint-szabályzáshoz. Ezek a zsírban oldódó vitaminok (A, D,E,K). A test nem tudja megfelelően felszívni a kalciumot, a hormontermelést is negatívan befolyásolja, a vérképződését nehezíti, fokozza a rögképzést.

A zsírban oldódó vitaminok hiánya komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve az éjszakai vakságot, az angolkórt, anémiát, és a belső vérzést. Továbbá, ha a test nem tudja felszívni a kalciumot, a csontok gyengévé, törékennyé válhatnak (angolkór). A telítetlen zsírsavak szintén szerepet játszanak a koleszterinszint szabályozásában.

7. A zsírféléknek 30%-át kell kitenniük napi kalóriabevételednek

A sok titok ellenére a zsír nem ellenség. Egy bizonyos menniységben szükség van rá, hogy a tested normális működését és a belső folyamatokat fenntarthassa. A zsír bizonyos vitaminok felszívásában segít, és mindezek felett energiát szolgáltat a tested napi működéséhez.

Egy egészséges étkezésnek körülbelül 30%-ának kell a zsírokat kitenni a teljes bevitt mennyiségből. De, tartsd észben, hogy a zsír kétszer annyi kalóriát tartalmaz, mint a szénhidrát és fehérje, és hogy bizonyos zsírokat egészségesebbnek tartanak, mint másokat.

(KamaszPanasz - Sz.L.)