étterem
#Táplálkozás

Éttermi tikok – 2. rész

2009.10.20.
1 perces olvasási idő

A cikk első részében már felfedtünk néhány titkot arról, hogy az éttermek többsége hogyan húz hasznot a vásárlóból. A teljesség kedvéért, itt a többi trükk.

Speciális ételek

Sajátos az étrended, mert például lisztérzékeny vagy? Csekkold le az étterem weboldalát, mielőtt oda mennél étkezni.

Sok étterem – különösen az éttermi láncok –, ha már az ételek kalóriatartalmát és egyéb táplálkozással kapcsolatos adatokat nem, de legalább azt feltünteti, hogy milyen allergéneket tartalmaznak az egyes ételek.

Ha sajátos ételeket rendelsz, sajnos számolnod kell azzal, hogy az éttermek többsége nem tud eleget tenni kérésednek.

Jóllehet, vannak olyan szakácsok, akik kihívásnak találják, hogy egy sajátos menüt kell elkészíteniük, a többség számára azonban sajnos „túl nagy falat” az ilyen ételek elkészítése.

Ezért légy óvatos, mert előfordulhat, hogy bizonyos éttermekben azt mondják neked, hogy az eléd tett étel nem tartalmaz allergént, pedig valójában igen.

Tenger gyümölcsei

Légy válogatós a tenger gyümölcseivel!

Anthony Bourdain konyhafőnök és szerző egy könyvében azt írja, soha ne egyél hétfőn tenger gyümölcseit!

Hogy miért? Csak azért, mert az éttermek többsége hétvégén nem rendel semmilyen alapanyagot, és a tengeri herkentyűk pedig sokkal gyorsabban megromlanak, mint a sertés-, vagy baromfihús.

Igaz, a már elkészített halételekről ránézőleg nem lehet könnyen megállapítani, hogy friss-e vagy sem, az étel illata, rossz esetben szaga alapján azonban igen.

Tenger gyümölcseit, csak egy jó hírű, arra specializálódott étteremben fogyassz!

Magas nátriumtartalmú ételek

Az étteremben készült ételeknek gyakran magas a nátriumtartalma. Ha lehetséges, nézz utána, hogy az egyes éttermekben mennyi sót használnak az ételek elkészítéséhez.

A sós ételek vérnyomás problémákhoz vezethetnek. Tanácsos ezért, hogy só helyett borssal vagy friss citromlével ízesítsék az emberek ételeiket.

Az éttermekben kérheted, hogy só nélkül készítsék el az általad választott ételt. Ha azonban az ételek egy központi konyhán készülnek, s onnan szállítják őket az étterembe, akkor nincs lehetőséged arra, hogy a saját ízlésed szerint készítsék el az ételt.

(B.M.)

Kapcsolódó címkék

evés