fiatalok
#Suli, munka

Benini fiatalokkal ismertetik meg a digitális történetmesélés eszköztárát

2019.03.04.
1 perces olvasási idő

A nyugat-afrikai Benini Köztársaságba is eljut az Erasmus+ társfinanszírozásával megvalósuló Youth in Progress and Partnership for Equality and Exchange (YIPPEE) program, amelyet hazai részről az Anthropolis Egyesület koordinál. Benin és Magyarország mellett Románia, az Egyesült Királyság, és Olaszország egy-egy civil szervezete vesz részt a fiatalok kapacitásépítését elősegítő projektben.

A benini, brit, olasz, román és magyar civil szervezetek együttműködésére épülő projekttevékenységek célja, hogy a fiatalokkal foglalkozó szakemberek és szervezetek, intézmények a digitális történetmesélés módszerét megismerjék és alkalmazzák a tehetséggondozással, a pályaorientációval és a közösségépítéssel összefüggő szolgáltatásaik fejlesztése során a fiatalok, kiemelten a hátrányos helyzetben élő fiatalok körében.

A fiataloknak a digitális történetmesélés lehetőséget biztosít az önismeretük és önértékelésük fejlődéséhez, annak érdekében, hogy magabiztosabban lépjenek ki a munkaerőpiacra és aktívabb szerepet vállaljanak szűkebb és tágabb közösségükben, környezetükben az egyenlőtlenségek, igazságtalanságok visszaszorításáért.

2017 decemberétől 2019 áprilisáig két képzésen több mint 50 résztvevő oszthatja meg egymással digitális történeteit, a filmkészítés tapasztalatait és a munkafolyamat eredményeit. A projekt során a partnerek egy oktatási kézikönyvet és egy közös online platformot is létrehoznak, amely a további érdeklődő szakemberek számára biztosítja a digitális történetmesélés beépítésének lehetőségét a mindennapi szakmai gyakorlatukba. Országonként három-három munkatárs alkotta a projektcsapatokat, akik aztán saját országaikban újabb 25-25 fő részére továbbadták a megszerzett tudást és segítettek a digitális történetmesélés eszköztárának elsajátításában. Egy Budapesten tartott tréningen készült el az első tizenöt kisfilm. A projekt következő állomásaként Erdélyben, Tusnádfürdőn találkoztak a projekt résztvevői, ahol hat csoportban hat digitális történetmesélés filmet készítettek el a pályaorientáció kitűzött céljairól, és készült egy könnyedebb hangvételű tréneri kisfilm is.

A program záró részeként a projekt oktatói digitális történetmesélés tréninget tartanak a Benini Köztársaságban, mintegy húsz helyi fiatalnak mutatják be az eszközben rejlő lehetőségeket, segítenek a pályaorientációban és a fenntartható fejlődés céljainak megismertetésében. A benini útra január végén kerül sor. A fiatalok a rendezvényeken az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaival is megismerkednek és együtt gondolkodnak egy fenntartható világ működéséről. Elkészült és folyamatosan töltődik a projekt honlapja.

(Forrás: storycenter.info)