vizsgaidőszak
#Suli, munka

15 sürgős tipp az évvégi vizsgákhoz

2023.05.05.
3 perces olvasási idő

Itt az évvégi hajrá. Az évvégi jegyeid könnyen leronthatják az egész éves átlagodat, és ezzel elronthatják a nyári vakációdat. Itt van néhány hasznos tipp, hogy elkerülhesd ezt:

1. Légy előrelátó

Sok diák csak megnézi a határidőnaplójában a biosz vizsga időpontját, és azt gondolja: „Hmmm, biosz vizsga szerdán? Ehhez 2-3 tanulós napra van szükségem, szóval vasárnap fellapozom a könyvet.”

Sokkal jobb ötlet, ha már akkor elkezded tanulmányozni a tételeket, amikor kiadja őket a tanár. Vagy, ha nincsenek megadva témakörök, akkor egy héttel a vizsga előtt kezdd el nézegetni. „Hét nap? Akkor hétfelé osztom a tananyagot, és így sokkal több minőségi időm van rá.”

2. Törölj néhány programot

Sokkal könnyebb lesz számodra a tanulás, ha teremtesz rá egy kis extra időt. Mellőzd a kötelezettségeidet, a családi ebédeket erre az időre. Hogyha dolgozol, akkor próbálj meg kivenni 10 nap szabadságot erre az időszakra! (Vagy legalább rendezd át a beosztásodat!) Már csak az a kicsivel több idő, amit pluszban a tanulmányaidnak szentelsz, látszani fog a vizsgáid eredményein.

3. Legyen fontossági sorrended

Néhány diák úgy gondolja, hogy minden vizsgára, számonkérésre egyformán fel kell készülnie. Ehelyett, arányosan oszd el a tanulási idődet a vizsga nehézségétől, és attól függően, hogy mennyire tudod az adott tantárgyat.

15 sürgős tipp az évvégi vizsgákhoz

4. Légy tisztában azzal, hogy mire is készülsz

Az egyik legfontosabb dolog, amivel tisztában kell lenned, az az, hogy mely anyagokat kérik számon a vizsgán. Az olvasmányok, és az értekezések beletartoznak a követelménybe, vagy csakis a tárgyi tudásra kell fókuszálnod? Csak a félévtől kérik számon az anyagot, vagy az egész évre kiterjed a vizsga? Ha tisztában vagy a tanulnivaló mennyiségével, és a határidőkkel, akkor sokkal könnyebb lesz beosztani az idődet.

5. Döntsd el, hogy sétagalopp lesz a vizsga, vagy nehéz lesz megküzdened vele

A tanároknak két stratégiájuk van a vizsgák szervezésében. Néhányan egy egyszerű, két-három nagyobb kérdésből álló számonkérést, mások viszont több, nagy témakört lefedő kérdést preferálnak. Mielőtt elkezdenél készülni, gondold át, hogy milyen is a te tanárod számonkérő módszere.

TIPP! Hogyan tanulj hatékonyabban?

6. Nézz utána a kérdéseknek

Rengeteg forrás van, ahonnan elérhető a konkrét információ arról, hogy milyen kérdéseket is várhatsz a vizsgán. Néha, a tanár csak elhint egy célzást, mint például: „Ezt például simán megkérdezhetem a vizsgán.” Máskor, a követelmény igencsak egyértelmű. Az ismétlő órán készült jegyzeteidben talán már ott is van egy-két kérdés, ami biztosan el fog hangzani a vizsgán is.

7. Csak akkor tanulj csoportosan, ha van értelme

A legtöbb diák úgy gondolja, hogy a tanuló csoport mindig csak az előnyére válhat: sokkal több tudás, és nagyobb a nyomás, hogy lapozgassátok a könyvet. Ez akkor működik jól, ha a társaid legalább olyan okosak, mint te. A vizsga időszak nem a jótékonyságról szól!

8. Tanulj a tanároddal

Az egyik legjobb, és legkihasználatlanabb forrás az ismétlés. A tanárod biztosan fog adni neked egy átfogó, ismétlő jegyzetet. Összefoglalja a legfontosabb témákat, példákat, kérdéseket közöl, tanulási tippeket ad, vagy néha csak közli a személyes véleményét az anyagról. Ha odafigyelsz arra, amiket mond, az a lehető legnagyobb előrelépés a sikeres vizsga felé.

9. Használd ki a jegyzeteidet

A professzorok egyre inkább hajlanak arra, hogy megengedjék, hogy a diákok elhozhassák könyveiket, jegyzeteiket a vizsgára. Ezzel arra kíváncsiak, hogy mennyire tudod kifejezni a saját véleményedet, ha megvannak hozzá az adatok. Ha ez a lehetőség adott, akkor ne szalaszd el, legyenek jól átlátható jegyzeteid!

10. Olvasd el az utasításokat, és készíts egy tervet

Amikor megkapod a tesztet, fordíts időt arra, hogy áttekintsd a feladatokat! Hány kérdésre kell válaszolnod? Van válaszós feladat? Hány pontot érnek a feladatok? Aztán készíts egy tervet elméletben - mielőtt elkezdenél dolgozni – arról, hogy mennyi időt fogsz szentelni egy-egy kérdésnek.

Ne vesztegess túl sok időt arra, hogy kiemeld a válaszaidat, leírd a betanult formulákat, vagy, hogy elkezdesz egy választ és a felénél áttérsz egy másik kérdésre. A válaszod minőségére kapsz pontot, és nem a töltelék szövegre.

11. Légy biztos benne, hogy teljesen kidolgoztad az adott kérdést

Sok diák nem tudja, hogy egy esszénél nem az a legfontosabb, hogy visszaadd a tényanyagot, hanem, hogy megfelelően kibontakoztasd és alátámaszd a válaszodat.

12. Könnyítsd a javító tanár dolgát

A tanároknak átlagosan 70 dolgozatot kell kijavítaniuk 1-3 nap alatt. Valószínűbb, hogy jó jegyet kapsz a vizsgádra, ha világosan látszik, hogy melyik kérdésre adsz választ, és az esszéd első mondatában is a kérdésre válaszolsz. Szép külalakkal, és olvashatóan írj, ezzel is könnyebbé teszed a tanár dolgát!

13. Oszd be az idődet

Két-három óra nagyon sok idő. Tarts néhány perc szünetet az egyes részek között. Minden kérdést önmagában, összpontosítva tanulmányozz!

tippek az évvégi vizsgákhoz

14. Ne kezdj el korán pánikolni

Egy három órás időintervallumban, amikor különböző nehézségű kérdések hegyével szembesülsz, biztosan lesz, amikor kicsit beparázol – de olyan is, amikor nyugodtabb vagy. Zárd ki a negatív pillanatokat! Minden teszt tartalmaz nehezebb kérdéseket, és bármely szituációban, a rossz önértékelés nem a helyes megoldás.

TIPP! A dolgozat ne legyen mumus többé!

15. Maradj végig

Elképesztő látni, hogy sok vizsgázó az idő lejárta előtt elhagyja a termet. Ez sosem jó ötlet, mert mindig akadnak olyan kérdések, amelyeket érdemes lett volna ellenőrizni, vagy esszék, amelyeket ki kellett volna egészíteni. Csak egy szimpla felülvizsgálat, egy-két gondolat utólagos hozzáadása határozhatja meg a jegyedet.

Sok szerencsét a vizsgáidhoz!

(KamaszPanasz - R.P.: usnews.com)