egyetemista
#Suli, munka

Egyetemista lennél Amerikában? Nem álom!

2012.06.07.
2 perces olvasási idő

Az amerikai álom igenis valóra válhat, ugyanis neked is van lehetőséged arra, hogy az Egyesült Államokban tanulj! Sokan nem tudnak róla, mások pedig a tévhitek miatt félnek még csak álmodni is erről. A cikkben ezeket a tévhiteket szeretném eloszlatni, illetve pár információval szolgálni az amerikai egyetemekről!

Tévhitek

1. Az oktatás színvonala alacsony
Tévhit! Ha a világ legjobb egyetemeire gondolsz, azokat szinte kivétel nélkül az Egyesült Államokban találhatod meg! Ráadásul az amerikai egyetemek célja az általános tudás terjesztése, így nem fog mindegyik tantárgyad szorosan kötődni a szakodhoz, sokkal többet és többfélét tanulhatsz!

2. Teljesen megfizethetetlen
Több száz felsőoktatási intézménynél is megpályázható az anyagi támogatás, ráadásul több mint 80 ösztöndíj van, ami kizárólag magyarok számára elérhető! (pl.: Fullbright, HAESF, Rosztoczy)

3. Túl messze van
Egy New York – Budapest repülőút mindössze 10 óra. Szóval nem, nincs túl messze és nem áthidalhatatlan a távolság. Összehasonlításképpen gondolj bele mennyi időbe telik itthon az ország egyik végéből a másikba utazni!

4. Nem fogok tanulói vízumot kapni
A tanulói vízumot az igénylők 95 százaléka megkapja, tehát szinte biztosan te is azok között lehetsz, akik megkapják a tanulói vízumot.

Információk az egyetemi alapképzésről (Undergraduate)

Ha még középiskolás vagy és megfordult a fejedben a gondolat, hogy külföldön tanulj tovább, vagy ha már elkezdted ugyan az egyetemet, mégsem érzed úgy, hogy a számodra megfelelő helyen vagy, akkor is érdemes elgondolkozni ezen a lehetőségen!

Amerikában több mint 4000 felsőoktatási intézmény közül választhatsz, azaz biztosan megtalálod a neked valót. Az USA-ban úgynevezett „university” és „college” nevű intézményekben kezdhetsz 4 éves alapképzésre járni. Szakot csak az első vagy második év után kell választanod, addig pedig rengeteg különféle tantárgy közül válogathatsz! Ez nagyszerű segítség, hiszen többféle területet is kipróbálhatsz, mire rátalálsz az igazira.

A kínálat rendkívül széles, mind az oktatási programok, az iskolai és lakókörnyezet, mind a felvételi követelmények és a szakok, tantárgyak tekintetében. Ahhoz, hogy ki tudd választani a számodra legmegfelelőbbet, és hogy eligazodj a lehetőségek tengerében, tanulmányi tanácsadó irodák segítenek neked.

Mit érdemes még tudnod?

  • Tervezz előre! Ahhoz, hogy felkészülj és összeállítsd a pályázati anyagodat, legalább 1-1,5 év szükséges! Jön a nyár, remek alkalom, hogy megtervezd és nekikezdj!
  • Az amerikai egyetemek nem csak a tanulmányi eredményeidre, de a személyiségedre is kíváncsiak. A felvételinél a hobbid (sport, művészetek, stb.) és egyéb iskolán kívüli tevékenységek, például önkéntesség is előnyt jelenthetnek. A nyári szünet az önkénteskedés elkezdésére is nagyszerű alkalom, több cikket is olvashatsz nálunk arról, hogyan találd meg a számodra legmegfelelőbb önkéntességi formát!
  • Az amerikai egyetemek tárt karokkal várják a külföldi diákokat, hiszen a nemzeti sokszínűség fontos része az egyetemi életnek – itt a magyarságod előny, tehát használd ki!

További információért látogass el az americancorner.hu vagy az eduacationUSA.hu oldalakra!

(Gy.A. - americancorner.hu)