ballagás
#Suli, munka

Ballagás 40 év után

2012.05.04.
1 perces olvasási idő

A 155 éves debreceni Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskola május 4-i ballagásán joggal énekelhetik az egybegyűltek, hogy „ballag már a véndiák”, a fiatalok között ugyanis ott lesz egy 40 évvel ezelőtt elballagott osztály is, nyugdíjasokkal, nyugdíjba készülőkkel.

A volt osztálytársak, amikor csak tehetik, összejönnek, közösen kirándulnak, jókat beszélgetnek, egyik alkalommal jött az ötlet, hogy újra elballagnának. Az álomból valóság lett, pénteken délután lesz az ünnepség az iskolában – tudtuk meg dr. Tóth László Tamásné igazgatóhelyettestől, aki elárulta a forgatókönyvet is. A végzős osztályokat követően, a muzeális értékű, díszes iskolazászló árnyékában vonulnak be osztályfőnökükkel a volt diákok, akik közül már sajnos ketten nem élnek. Az egykori diákok egyébként mind tiszteletreméltó munkát végeznek, van köztük vállalkozó, ügyvéd, rendőrkapitány, óvodai nevelő és középiskolai tanár.

iskolaVan egy külön érdekessége a menetnek, az egyik 12.c osztályos lány édesapja is ott lesz a ballagók között, mint 1972-ben végzett diák. A volt tanárok közül is eljönnek öten az ünnepségre.

Felemelő érzés egy ilyen intézményben tanítani, ahol nincs két egyforma ballagás – mondja dr. Tóth László Tamásné, aki beszámolt a Kamaszpanasznak arról is, hogy idén öt, már nyugdíjban lévő pedagógusnak örökös tanári címet adományoznak. Ezzel hagyományt szeretnének teremteni, és minden évben kiosztják majd a díszes oklevelet az arra érdemes egykori tanáregyéniségeknek. A címet a belső szabályzat szerint az nyerheti el, aki nagy tanáregyéniségként hírnevet szerzett, eltöltött az intézményben legalább 3 évtizedet, innen ment nyugdíjba, legalább 10 éve nyugdíjas, és ezalatt is szoros kapcsolatot tartott egykori iskolájával - avat be a részéletekbe az iskola igazgatója, Pallás György.

Négy éve a iskola ballagói már nem aprópénzt kapnak a tarisznyájukba, hanem egy bankkártyát, amelynek hátoldalán az iskola légi felvétele látható. Különleges ajándék ez a nagybetűs életbe kilépőknek, akik tovább gyarapíthatják a számlán lévő összeget.

(Szerző: T.A., újságíró)